Penzioni fond Kanade ulaže u jagodasto i bobičasto voće

93

Kanadski penzioni fond (PSP) želi da značajno poveća svoj udeo u kompaniji za promet jagodastog voća sa 4,88 odsto na 49,9. Reč je o moćnoj čileanskoj kompaniji „Hortifrut“ sa velikim obrtom, najvećim proizvođačem i prodavcem borovnica na globalnom nivou, i drugi po veličini u kategoriji bobičastog voća.

Kanadski penzioni fond je akcionar te firme još od 2018. godine i trenutno poseduje 4,88 odsto akcija.

Ukoliko tenderska ponuda bude uspešna, stranke su se dogovorile o broju direktora koje će svaka imati pravo da bira, a kontrolna grupa zadržava pravo da bira većinu u odboru „Hortifruta“. Pored toga, jedan od direktora mora biti nezavisan.

U „Hortifrutu“ su rekli kako veruju da će ovo partnerstvo biti produktivno na duži rok, a sa akcionarom poput PSP investments, kompanija bi trebalo da bude u boljoj poziciji i da konsoliduje svoje liderstvo u industriji voća. PSP je objavio da su zadovljni što su ojačali dugogodišnje partnerstvo sa „Hortifrutom“.

– Naša želja je da nastavimo da se širimo u sektoru poljoprivrede sa najboljim menadžerskim timovima i partnerima koji dele našu posvećenost odgovornom i održivom ulaganju. Verujemo da „Hortifrut# može da nastavi da raste i zadrži svoju lidersku poziciju u globalnoj industriji jagodastog voća.

Foto: Envato


reklama