Pet trendova koji će obeležiti vinsku 2021. godinu

88

Pred nama je još jedna veoma neizvesna godina tokom koje će vinari, trgovci vinom i ugostitelji širom sveta biti prinuđeni da posegnu za najdubljim zalihama kreativnosti i izdržljivosti.

Neki od trendova koji će obeležiti ovu godinu direktna su posledica aktuelne krize, a neki su, kao uspon roze proseka, samo nastavak širih višegodišnjih moda i tendencija. Magazin „Bloomberg“ predstavio je trendove koji će obeležiti 2021. godinu, a sajt vinoifino.rs odabrao je pet najvažnijih.

ROZE PROSEKO

Roze vina i dalje su u modi. Pandemija nije zaustavila trend rasta prodaje ovih vina nežne boje i ukusa. Internet prodavac wineaccess.com prodao je tokom 2020, navodi „Bloomberg“, sedam puta više boca rozea nego 2019. Glavni adut ove godine biće roze proseko, koji je uspešno lansiran u novembru. Samo u SAD ove godine piće se više od sto etiketa roze proseka, kategorije koja prošle godine u ovo vreme nije ni postojala.

ONLAJN PRODAJA

Prošle godine svedočili smo bumu onlajn prodaje vina, u inostranstvu i u našoj zemlji. Vino se kod nas prodavalo na najraznovrsnije načine, od biranja etiketa u dobro sređenim prodavnicama do jednostavnog poručivanja direktno od vinarija, uz pomoć Facebook poruka. Trend jačanja onlajn prodaje nastaviće se i u ovoj godini, a nove internet prodavnice, kao što je pix.wine koja počinje sa radom u aprilu, doneće veliki izbor opcija za zahtevne kupce, od integracije sa velikim kritičarskim sajtovima do pomoći u traganju za retkim bocama.

VIRTUELNE DEGUSTACIJE OSTAJU SA NAMA

Sistem je jednostavan: vino vam stigne na kućni prag, i potom se ono proba tokom vođene degustacije na onlajn konferenciji. Ovaj model je tokom 2020. postigao takav uspeh da će izvesno ostati sa nama i kada istekne ovaj izvanredno težak period. Jedan od neočekivanih pravaca onlajn degustacija jeste i trenutna moda da imućne korporacije poklanjaju svojim zaposlenima pakete vina uz priliku da ih isprobaju uz virtuelno prisustvo uglednih vinskih stručnjaka. Ovakav poklon jeftiniji je od tim bildinga u vinarijama, a jednako je sofisticiran.

PORTUGALIJA: ZEMLJA U FOKUSU

Prodaja portugalskih vina dramatično je porasla tokom 2020. Kupci širom sveta otkrili su prednosti portugalskih vina koja imaju vrlo razboritu cenu, odličan su izbor za uparivanje sa hranom i iza sebe imaju jaku teroarsku priču. Vina iz doline Duro su, naravno, u centru pažnje, ali i regija Alentežo u sve većoj meri privlači pažnju vinoljubaca svojim svežim, aromatičnim belim vinima i sočnim, jakim crvenim kupažama.

ODRŽIVOST: NOVA VINSKA „MANTRA“

Reč „održivost“ je, navodi „Bloomberg“, donedavno bila prazan PR termin. Danas ovaj pojam počinje da označava ozbiljnu posvećenost ekološki čistom vinarstvu, „zelenom“ dizajnu vinarija i drugim aspektima koji omogućavaju vinarijama da funkcionišu u sadejstvu sa prirodom. Ova reč, uz to, sada i označava brigu o radnicima, insistiranje na rasnoj ravnopravnosti i, uopšte, društvenu odgovornost u radu, koja je izuzetno bitna mladoj generaciji vinopija. Njima više nije dovoljno da vino bude kvalitetno i iza sebe ima zanimljivu istoriju – ono mora da bude proizvedeno u skladu sa visokim etičkim načelima.

Izvor: vinoifino.rs

Foto: Pixabay, Free Images


reklama