PIK Bečej na Danu polja predstavio projekat pametnog navodnjavanja

36

Kompanija PIK Bečej, članica MK Grupe koja posluje u okviru MK Agriculture divizije, organizovala je Dan polja u blizini Bečeja i tom prilikom predstavila projekat „Implementiranje softvera za preporuke navodnjavanja“, čiji je cilj da se primenom odgovarajuće tehnologije naprave značajne uštede u potrošnji vode i optimizuju troškovi u ratarskoj proizvodnji.

Zahvaljujući senzorima koji su postavljeni na parcele pod navodnjavanjem i vremenskoj prognozi sa meteostanice, dobijaju se informacije o dubini na kojoj se nalazi voda dostupna usevima, u kojoj količini i da li ima potrebe za navodnjavanjem, navodi se u saopštenju kompanije.

PIK Bečej je za realizaciju ovog projekta uspostavio saradnju sa holandskom kompanijom Dakom, a podršku je pružila i ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji.

Regionalni ataše za poljoprivredu ambasade Kraljevine Holandije Koen van Ginneken istakao je da je projekat delimično finansirala holandska vlada.

– Holandska kompanija Dakom obezbeđuje digitalizaciju tehnologije i upravljanje kontrolom navodnjavanja, što je veoma važno za održiviji i profitabilniji poljoprivredni sektor – rekao je Koen van Ginneken.

Holandska kompanija Dakom, koja je u svetu poznata po rešenjima za inovativnu i preciznu poljoprivredu, započela je saradnju sa PIK Bečejem u cilju postizanja bolje kontrole navodnjavanja, dodaje se u saopštenju.

Rukovodilac navodnjavanja u PIK Bečeju Goran Jašin naglasio je da će projekat pametnog navodnjavanja doprineti boljem donošenju odluka u procesima navodnjavanja.

– Precizna poljoprivreda i pametne tehnologije doprinose i boljim prinosima, jer na osnovu podataka koje dobijamo sa postavljenih senzora i meteo stanice možemo sprovoditi adekvatne mere za navodnjavanje naših parcela i kultura koje uzgajamo – rekao je Jašin.

Vršilac dužnosti rukovodioca divizije MK Agriculture Sanja Savić kaže da se primenom najnovijih tehnologija ostvaruju natprosečni prinosi na 13.000 hektara koje obrađuju, uz ukupnu proizvodnju veću od 220.000 tona svih ratarskih i povrtarskih useva na godišnjem nivou.

– Posebno bih istakla da je više od 70 odsto zemljišta koje obrađujemo pod sistemima za navodnjavanje – poručila je Savić.

MK Agriculture divizija, u okviru MK Group sistema, obuhvata kompanije koje se bave ratarstvom, govedarstvom, proizvodnjom i preradom povrća i voća, kao i vinogradarstvom.

Divizija se bavi digitalizacijom poljoprivrede i stalnim ulaganjima u sisteme za navodnjavanje i inovacije za povećanje produktivnosti.

Foto: Tanjug/Jakov Simović


reklama