PIS skreće pažnju na prisustvo moljca paradajza u plastenicima

176

Usevi paradajza u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u različitim fazama cvetanja i formiranja plodova. Trenutno se na feromonskim klopkama postavljenim u useve paradajza registruje podizanje brojnosti moljca paradajza (Tuta absoluta).

Vizuelnim pregledom biljaka paradajza registruje se prisustvo larvi i oštećenja od njihove ishrane u vidu mina na listovima.

U narednim danima najavljuje se povećanje temperatura koje će dovesti do povećane aktivnosti te štetočine. Sada je ključni momenat za sprovođenje svih raspoloživih mera borbe kako bi se sprečilo dalje podizanje populacije ove štetočine i u odsustvu adekvatnih mera sprečilo potpuno uništenje biljaka i propadanje proizvodnje.

Nepesticidne mere u cilju kontrole moljca paradjaza su:
– postavljanje feromonskih klopki za registrovanje prisustva i praćenje nivoa populacije, a takođe i za izlovljavanje imaga
– postavljanje vodenih klopki sa kojima je moguće još masovnije izlovljavanje imaga
– postavljanje mreže protiv insekata na ulaz u objekat, kao i na mesta za provetravanja objekta
– uništavanje infestiranih biljnih delova
– uništavanje korova
– biološka borba, tj. upotreba prirodnih neprijatelja

Pored nepesticidnih mera, u ovom momentu PIS preporučuje pregled biljaka na prisustvo jaja i larvi moljca paradajza i ukoliko se uoči njihovo prisustvo, primena nekog od registrovanih insekticida uz obavezno poštovanje propisane karence:
– Avaunt 15 SC (indoksakarb) 0,17-0,25 l/ha
– Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) 0,175-0,2 l/ha
– Ampligo 150 ZC (hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin) 0,4 l/ha

Foto: PIS


reklama