Planeta Zemlja od danas živi ’na recku’

54

Planeta Zemlja je ove godine 29. jula ušla u ekološki dug. To znači da smo potrošili sve resurse planete na koje smo imali pravo ove godine i od ovog datuma trošimo više od onoga što može da se obnovi.

Da bi mogli da trošimo resurse ovim tempom, trebalo bi nam 1,73 planeta, u protivnom neminovno će doći do destruktivnih procesa.

Dan ekološkog duga svake godine izračunava organizacija „Global Footprint Network“, a ove godine ovaj datum je dospeo najranije od kako se rade računanja. Prošle godine, na primer, Dan ekološkog duga bio je 1. avgusta. A ukoliko se posmatra period od 20 godina ovaj Dan dospeo je dva meseca ranije.

Ekolozi upozoravaju na teško stanje u kojem se planeta nalazi kao i opasnosti od preteranog trošenja resursa koji ne mogu da se obnove dovoljno brzo. Važno je da se preduzmu koraci kako bi se ovaj proces zaustavio i okrenuo u suprotnom smeru. Cilj je da se Dan ekološkog duga narednih godina pomera svake godine za pet dana kasnije. Na taj način bi 2050. godine došli do toga da trošimo samo onoliko resursa koliko može da se obnovi tokom godine.

Trebalo bi naglasiti da ne troše sve države podjednako resurse planete. Ubedljivo najveći potrošač resursa su SAD. Kad bi ceo svet trošio koliko troši Amerika, bilo bi nam potrebno pet planeta. Veliki potrošači su i Australija, Nemačka, Japan, Švajcarska… Srbija je u Dan ekološkog dugla ušla već 18. jula.

Sa druge strane, Indija potroši samo 70 odsto resursa u odnosu na ukupnu količinu koja može da se obnovi za godinu dana.

Foto: Pixabay


reklama