„Plantaže – 13. jul“ nemaju novca za isplatu plata

215

Radnici „Plantaža“ ne mogu da očekuju isplatu zaostalih zarada jer kompanija više nije likvidna i na pragu je odlaska u stečaj ukoliko hitno ne dobije značajniji pomoć od države, navodi se u pismu izvršnog direktora kompanije, Miroslava Vukovića predstavnicima sindikata.

– Ukoliko likvidnost koju nemamo, koju nećemo ni imati bez podrške države, usmerimo ekskluzivno na zadovoljenje opravdanih socijalnih potreba zaposlenih, kompanija će se izvesno suočiti sa stečajem. Kakva će nakon toga biti socijalna sigurnost zaposlenih? Na našu žalost, nije potrebno nagađati, ilustrativnih primera imamo svuda oko nas, a biće ih, kakve su prilike, još i više – naveo je Vuković u pismu u koje su podgoričke „Vijesti“ imale uvid.

Iz kompanije su ranije tražili od Vlade pomoć od 5 miliona evra kako bi isplatili prioritetne obaveze i izbegli mogući stečaj. Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović posetili su „Plantaže“ početkom februara, kada su obećali da će učiniti sve da u skladu sa zakonskim mogućnostima omoguće opstanak kompanije.

Oni su najavili i da će biti preispitane sve odluke bivše uprave.

Bivši, dugododišnji predsjednik borda „Plantaža“ Veselin Vukotić kompaniju je napustio u septembru prošle godine, dok je dugogodišnja direktorka Verica Maraš smenjena u oktobru i raspoređena na mesto savetnika.

Kompanija radnicima duguje januarsku i februarsku zaradu, a pismom Vuković odgovara na zahteve sindikata za njihovim isplatama navodeći da deli brigu za njihov standard.

Kompanija ima kreditne obaveze od oko 15 miliona evra, kao i 20 miliona evra drugih obaveza. U 2019. godini poslovala je sa gubitkom od milion i po evra, dok minus iz prošle godine još nije poznat.

Vuković je rekao da sadašnji finansijski problemi kompanije nisu nastali samo zbog pada prodaje usled pandemije, već da su bili na ivici nelikvidnost i ranije 2019. godine.

– Sadašnji finansijski problemi kompanije, koji se ogledaju u nelikvidnosti, svakako proističu iz latentne nelikvidnosti koja je prethodila pandemija zarazne bolesti Covid-19, a koja je prerasla u hroničnu nakon izbijanja epidemije u Crnoj Gori. Dakle, epidemija je samo ubrzala kompanijski finansijski sunovrat, do kojeg bi svakako došlo i nešto kasnije – naveo je Vuković.

On je kazao da kompanija, osim za zarade zaposlenima, ima dugove i prema poreskim vlastima, dobavljačima i kreditorima i da ih mora plaćati u skladu sa zaključenim pravnim poslovima i uz uvažavanje prioriteta koje uređuju zakoni Crne Gore, odnosno da nijedna grupa pa ni zaposleni ne mogu imati prioritet jer bi ostali mogli uvesti stečaj.

Pismo je dostavljeno i predsedniku odbora direktora Božu Mihailoviću. Prema informacijama „Vijesti“, sindikalna organizacija „Plantaža“ bi narednih dana trebalo da donese odluku u vezi sa situacijom u kompaniji.

Foto: Plantaže-13. jul


reklama