„Plantaže“ prošle godine prihodovale 13 miliona evra manje od standarda

22

Kompanija „13. jul-Plantaže“ su u prošloj godini prihodovale 13 miliona evra manje od standarda u uslovima normalnog poslovanja i rada, usled uticaja korona krize.

Iz Odbora direktora kompanije saopšteno je da gubitak ruskog tržišta, u protekle četiri godine, smanjio prodaju oko 15 miliona evra.

– Stoga, ne čudi da je iznos obaveza, kako onih koje su dospele tako i onih koje dospevaju, znatno porastao, uzimajući u obzir da je proizvodna prošla godina u celosti kompletirana. S tim u vezi, jasno je da je najveći deo obaveza morao nastati iz nužnosti održavanja poslovnog kontinuiteta i kvalitetne osnove za nastavak budućeg proizvodno-prodajnog programa – navodi se u saopštenju.

Kompanija je, kako se dodaje, neposredno pre početka pandemije korona virusa, sledeći svoj dugoročno odgovoran odnos prema svojoj državi, prevremeno uplatila 3,5 miliona evra poreza i doprinosa i bila na takozvanoj beloj listi.

– Njene obaveze su nastajale paralelno sa delovanjem pandemije, odnosno rapidnom padu prodaje. Aktuelni dug prema dobavljačima je u iznosu od 5,8 miliona evra, koji i dalje daju robu verujući u ovu kompaniju, zatim prema državi u vidu poreza i doprinosa od 4,9 miliona evra i ostale obaveze iznose 1,7 miliona evra – precizirali su iz „Plantaža“.

Sve zajedno, kako su rekli, odgovara približno padu prodaje u prethodnoj godini. Uprkos tome, zaposlenima su isplaćene januarske plate, bez poreza i doprinosa.

– Kompanija ima u narednih osam godina kreditne obaveze od 21,4 miliona ili 2,6 miliona godišnje. U tom periodu, kamate iznose 2,2 miliona evra ili 275 hiljada evra na godišnjem nivou – navodi se u saopštenju.

Iz „Plantaža“ su rekli da su u prošloj godini ostvarili veoma dobre proizvodne rezultate, posebno u domenu primarne proizvodnje. Ostvareni rezultati su proizašli iz enormnih napora zaposlenih, tako da se dejstvo virusa nije posebno osetilo u ovoj oblasti.

– Posmatrano po grupama proizvoda, u prošloj godini je proizvedeno 14,4 miliona kilograma vinskog grožđa što je na nivou od 96 odsto iz 2019. godine, 1,59 miliona kilograma stonog grožđa što je gotovo 100 odsto veća realizacija nego 2019, zatim 91 tona pastrmke što je 13,2 odsto više u odnosu na uporedni period – precizirali su iz „Plantaža“.

Takođe, proizvedeno je 9,22 miliona litara vina što je na nivou od 96,3 odsto u odnosu na 2019. godinu i flaširano 8,96 miliona proizvoda što je na nivou od 59 odsto.

– Pripreme za proizvodnu tekuću godinu su počele u novembru prethodne, te je do sada kompletirana rezidba vinograda i u procesu smo intenzivne primene đubrenja i zaštite. Za pravovremeno kompletiranje operacija đubrenja i zaštite potrebno je obezbediti novac za plaćanje dospelih i novonastalih obaveza, nakon čega će uslediti i isporuka preparata za uspešno kompletiranje ovih operacija u skladu sa definisanih agrorokovima – objasnili su iz „Plantaža“.

U Odboru direktora smatraju da su aktuelni problemi veoma značajni, ali ne takvi da upućuju na stečaj, što se čuje od nekih interesnih grupa.

– Sa zalihama vina od 20 miliona litara, u koje je već ugrađeno preko 80 odsto troškova, može se ponuditi tržišna vrednost od 35 do 38 miliona evra. Ove zalihe su, između ostalog, veoma važne za tržišnu sigurnost i održavanje konkurentske prednosti kompanije – ističu iz kompanije.

Sa preko deset miliona čokota, 2,3 hiljade hektara vinograda, razvojem maslinarstva, sopstvenim institutom, znanjem i iskustvom zaposlenih, „Plantaže“ imaju potencijal za savladavanje svih problema, uz uslov da tržište „normalno” funkcioniše.

– Prodajno tržište je pokretač reprodukcije svakog preduzeća, pa i naše kompanije. Dokazali smo da imamo široki, konkurentan i od potrošača uvažavan asortiman, prepoznatljiv na svim meridijanima – navodi se u saopštenju.

„Plantaže“ su, kako su kazali, globalna tržišna, evropska i svetska kompanija, koja izvozi u preko 40 zemalja sveta.

– Osvojili smo na stotine medalja na najprestižnijim takmičenjima vina, i na gotovo svim kontinentima. Više od 80 odsto proizvoda „popije” stranac. „Plantaže“ su visoko vredan crnogorski brend, koji će se sigurno održati, iako je dejstvom koronavirusa kompanija ugrožena čak i više od turističke privrede – navodi se u saopštenju.

S druge strane, sa vrednošću prodaje od 33 miliona evra, koliko je bila u proseku nekoliko godina pre dejstva virusa, „Plantaže“ mogu da servisiraju svoje obaveze i ostvaruju profit.

– Za rešavanja situacije je potrebno reagovati što pre, uz već izraženo razumevanje poslovnih partnera i zaposlenih kompanije. Smatramo da je održavanje proizvodne baze u godinama krize osnovni cilj, te je pred nama težak i odgovoran zadatak za uspešno okončanje još jedne proizvodne godine. Najavljivani iznos od pet miliona evra, u vidu odgovarajuće državne pomoći, znatno će uticati na tekuću likvidnost kompanije, posebno do prvih ovogodišnjih konzumnih proizvoda – rekli su iz kompanije.

Oni su podsetili da nisu bili korisnik državne pomoći.

– Dodatna sredstva za rešavanje likvidnosti u tekućoj godini su nužna, kako kroz državnu pomoć tako i odobravanje dodatnih kreditnih sredstava za servisiranje svih nužnih i preko potrebnih obaveza. Kroz program rada već smo redukovali znatan deo troškova, koji se odnosi na zarade zaposlenih, kao i ostale obaveze koje nisu od bitnog značaja za održavanje kompanijskog poslovanja – kažu iz „Plantaža“.

U skladu sa tim, u kompaniji očekuju da će se naći brza rešenja po pitanju finansijske konsolidacije, uz napomenu da kompanija intenzivno radi na plasmanu proizvoda, bez obzira na sve poznate teškoće u ovoj oblasti biznisa.

Foto: Plantaže


reklama