Plasman poljoprivrednih proizvoda putem interneta

81

Internet, kao savremeni vid komunikacije i informisanja, našao je svoju primenu u poljoprivredi uz brojne mogućnosti za sticanje novih znanja, prikupljanje informacija, ali i prodaju robe koju poljoprivrednici proizvode na svojim gazdinstvima.

Veoma često sve veći broj ljudi u potrazi za potrebnim proizvodima, između ostalog i prehrambenim namirnicama odlučuje se na pretraživanje interneta, ne bi li našli baš neki od poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju „on-line“ ili u nekoj od internet prodavnica. U ovom slučaju mogućnost plasmana proizvoda poljoprivrednih proizvođača je višestuka.

Najčešće je to putem sajtova, na kojim se može izložiti roba koje poljoprivrednik prodaje kao, i podaci o samom gazdinstvu, kratak opis proizvoda sa fotografijom i cena. Naravno uz ovo se navodi i telefon ili e-mail adresa putem koje se može poručiti ponuđeni proizvod.

Takođe imamo i specijalizovane sajtove koje može pokrenuti sam proizvođač, ili iskoristiti uslugu već postojećih sajtova koji prodaju proizvode više proizvođača uz izvesnu nadoknadu. U ovom slučaju proizvodi se prodaju putem internet korpe bez direktnog kontakta proizvođača što dodatno olakšava sam postupak.

U oba navedena slučaja poljoprivrednik, i kada pokreće svoju internet stranicu, i kada koristi usluge internet prodavnice, ima samo troškove izrade i održavanja, koji ne predstavljaju veliki izdatak, a omogućuju značajnije bolji plasman i pronalaženje većeg broja kupaca, ili kupaca zainteresovanih za specifičnu robu.

Pored gore navedenih načina, proizvodi se mogu promovisati i prodavati putem socijalnih mreža, gde je moguće na svojoj stranici, recimo na Facebook-u reklamirati svoje proizvode, pa čak ih i prodavati uz veoma skromne kompjuterske veštine i uložena sredstva.

On-line kupovina uzima sve veće učešće u broju ukupno obavljenih kupo-prodaja, pa savetujemo svim poljoprivrednicima koji imaju problem sa plasmanom, ili su nezadovoljni ponuđenim cenama, da na ovaj način tržištu ponude svoje proizvode. Prednosti su svakako neograničene mogućnosti kada je broj kupaca u pitanju, mogućnost da se dopre do kupaca koji su zainteresovani i spremni da plate više za specifičnu robu (npr. organik proizvode, free range jaja…) i niski troškovi ove vrste oglašavanja.

Ekskluzivno za agrotv.net: Mr Mladen Pavlović, PSSS Padinska Skela

Foto: Pixabay, Rawpixel on Unsplash


reklama