Plumbago – lepota plavih cvetova

227

Plumbago je žbun koji raste od 1 do 3 m u visinu i približno toliko i u širinu. U zavisnosti od šišanja, može da se formira i kao puzavica, koja se širi uz oslonac, ili mali poluviseći žbun. Poslednjih godina je veoma tražen zbog prelepih nežnoplavih cvetova i upornog cvetanja.

Plumbago cveta od ranog proleća do kasne jeseni. Cvetanje zaustavlja samo u periodu hladnih zimskih meseci. Cvetovi se formiraju na bočnim izbojcima i sakupljeni su u grozdaste cvasti romantično plave boje. Inače, cvetovi nemaju neki poseban miris.

Plumbago se sadi kao visoka rubna biljka ili u kombinaciji ispred visokih žbunova gde plavim cvetovima upotpunjuje izgled procvetale bašte. Potpuno osunčane pozicije su uslov da plumbago cveta intenzivno i bujno. Već u polusenovitim pozicijama cvetanje se smanjuje. Vrlo je privlačan i za leptire.

Zbog osetljivosti na jače mrazeve, preporuka je da se sadi u velike baštenske saksije. Ipak, čak i kad je posađen na otvorenom, on se posle zime oporavlja relativno brzo i izbija sa novim izbojcima iz zemlje. Ako želite lepu žbunastu biljku, onda će sadnja u saksije biti u prednosti. S druge strane, letnje žege podnosi odlično.

Prilikom zalivanja obavezno koristite odstajalu vodu jer je plumbago osetljiv na baznu pH vrednost koju ima voda iz vodovoda. Takođe, hladna voda i hlor mogu dovesti do propadanja biljke.

Biljku obavezno prihranjujte od marta do sredine avgusta nekim od vodorastvorljivih đubriva za cvetajuće biljke, ali mu povremeno dodajte (npr. jednom mesečno) i đubrivo sa pojačanim sadržajem azota. Dobro je da se u toku maja i juna jednom doda folijarno đubrivo sa mikroelementima jer je osetljiv na nedostatak mangana.

Prilikom sadnje obavezno u zemlju umešajte kiseli treset, a ukoliko ga sadite u saksijama, neka to bude tresetni supstrat pH vrednosti 5,5 do 6,2. Kiselije zemljište mu idealno odgovara i boja cvetova je daleko intenzivnija.

Plumbago cveta na bočnim izbojcima pa je lak za orezivanje. Orezujte ga uglavnom pre nego krene vegetacija u kasnu zimu i slobodno orežite i cvetne pupoljke. Biljka se vrlo brzo oporavlja, a na ovaj način zadržava i kompaktan žbunast izgled.

Plumbago se razmnožava kao i ostalo šiblje, poluzrelim vršnim reznicama u toku avgusta uz korišćenje hormona za ožiljavanje drvenastih reznica.

Sve u svemu, plumbago je biljka koja će se celu sezonu “smešiti” u vašoj bašti. Gotovo da nema nekih značajnijih problema sa gajenjem, osim što mu potrebno obezbediti sunčano mesto i kiseliji supstrat.

Foto: Pixabay


reklama