Počela izgradnja nove zgrade Instituta „BioSense“

20

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić položila je kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Instituta „BioSense“, zajedno sa prof. dr Zoranom Miloševićem, pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Brankom Ružićem, ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Milošem Vučevićem, gradonačelnikom Grada Novog Sada i Vladimirom Crnojevićem, direktorom Instituta „BioSense“.

Buduća zgrada „BioSensa“ biće opremljena najsavremenijom naučnoistraživačkom opremom i predstavljaće vrhunac naučne infrastrukture u Srbiji, kao i u širem regionu, a nalaziće se između sportskih terena Đačkog igrališta, Sunčanog keja i objekata staklenika Prirodno-matematičkog fakulteta u okviru Univerzitetskog kampusa Univerziteta u Novom Sadu.

Predviđeno je da zgrada površine 6.750 metara kvadratnih bude sagrađena do početka januara 2023. godine, a ugovorena vrednost radova iznosi blizu osam miliona evra.

Prerastanje Instituta „BioSense“ u evropski centar naučne izvrsnosti za napredne informacione tehnologije i njihovu primenu u poljoprivredi, realizuje se u okviru projekta ANTARES, u okviru prestižnog poziva Timing programa Evropske komisije Horizont 2020. Pored ulaganja u istraživačku infrastrukturu, koja uključuje novu zgradu i najsavremeniju opremu, projekat se fokusira i na zapošljavanje vrhunskih stručnjaka, podsticanje naučne izvrsnosti, stvaranje digitalnih rešenja za poljoprivredni sektor i stimulisanje preduzetništva.

Za projekat ANTARES obezbeđeno je 28 miliona evra – polovina od Evropske komisije u okviru programa Horizont 2020, a drugu polovinu obezbedila je Republika Srbija putem kredita Evropske investicione banke za naučnu infrastrukturu.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su i Nj.E. Sem Fabrici, ambasador i šef delegacije EU u Srbiji, Alesandro Bragonzi, šef Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Vesna Bengin, koordinatorka projekta ANTARES i mnogobrojni predstavnici stranih ambasada u Republici Srbiji.

Foto: Pokrajinska vlada


reklama