Počela procedura odobravanja za izvoz piletine iz Srbije u EU

26

Ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović dogovorio je u Briselu početak odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u EU.

– Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržištu. Kada je reč o svinjskom mesu, imaćemo još jednu kontrolu u februaru mesecu, ali mi smo svoj posao završili – poručio je Nedimović iz Brisela za Tanjug.

On napominje da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe.

Poslednji put kada je Srbija bila prisutna na evropskom tržištu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ.

U međuvremenu izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

– Sada otvaramo nova tržišta sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravimo dodatnu vrednost – ocenjuje Nedemović.

U svojoj poruci poljoprivrednicima u Srbiji ministra Branislav Nedmović naglašava da je najvažnije da povedu računa u procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.

– Ako to uradimo sada imamo nekoliko različitih tržišta i u zavisnosti od cene bolje prodajemo robu. To je suština trgovine u poljoprivredi da ti je sve otvoreno i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš – kaže Nedimović.

Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktorijatu EK za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD 2 i IPARD 3 koji će biti aktuelan u narednih sedam godina. Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapacitata i ruralnog turizma u zemljama u procesu pristrupanja.

Foto: Pexels, Pixabay


reklama