Počela sa radom zadruga „Lokošnički kozji rog“

18

U leskovačkom selu Donja Lokošnica, čuvenom po uzgajanju paprike i nizovima ovog povrća na kućama stanovnika, otvorena je zadruga „Lokošnički kozji rog“.

Pet zadrugara sa 20 kooperanata su ulaganjem između 30 i 40 hiljada evra leskovačkom kraju podarili još jednu zadrugu i time učinili korak bliže ka očuvanju sela i daljem razvoju poljoprivredne delatnosti.

Otvaranju je prisustvovao gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović. On je naglasio da zadrugarstvo predstavlja stožer razvoja seoskih sredina u Srbiji, da Vlada Republike Srbije ulaže značajna sredstva u razvoj ove oblasti i podsetio da su od 2017. godine 152 zadruge dobile podsticajna sredstva, kao i da je leskovačkim zadrugama pripalo 76,8 miliona dinara. Takođe je čestitao osnivačima „Lokošničkog kozjeg roga“ na pokretanju zadruge i poželeo im mnogo uspeha u radu.

– Koncept zadrugarstva ima cilj da očuva selo. Tome doprinosi i podrška poljoprivrednicima koju kao lokalna smaouprava konstantno pružamo. Do sada smo kroz subvencije podržali 6.300 proizvođača sa 216,5 miliona dinara. Naši današnji domaćini raspolažu sa 5,5 hektara zemlje, primarna delatnost im je povrtarstvo, bave se distribucijom suve mlevene paprike. Svoju robu šalju prodajnim lancima širom Srbije i deo izvoze u Sloveniju. Upoznati su sa teorijom i pozitivnom praksom naše države za podršku zadrugama zato su konkurisali za posticajna sredstva i ukoliko ih dobiju planiraju da nabave sušilicu, pakericu i seckalicu kako bi poslovanje proširili na druge vrste povrća – kazao je gradonačelnik Leskovca i dodao:

– Kada se udruži pet zadrugara to je za njih mnogo značajno, mogu sve poslove koje ovaj posao zahteva da obavljaju zajedničkim snagama. Kada je poljoprivreda u pitanju kvalitet je kod nas uvek bio dominantan, naši poljoprivrenici su vredni i zaslužuju svu ljubav i pažnju koju im grad pruža. Činjenica je da kad veliki trgovinski lanci traže veću količinu robe, uglavnom poljoprivrednici ne mogu da to postignu sami, a ovako udruženi povećavaju svoje šanse. Iskoristio bih današnju konferenciju da podelim svoj utisak od pre nekoliko godina kada sam prilikom putovanja avionom Air Srbije u časopisu koji se nalazi u avionu čitao dve strane posvećene upravo ovom divnom selu i tada se uverio da ovo nije samo brend Srbije, već je mnogo rasoprostranjeniji. Pored svih poljoprivrednih manifestacija koje organizujemo, Dani paprike su najupečatljiviji. Posebno mi je drago što ovom zadrugom rukovodi žena, i siguran sam da ćete, uz podršku grada, ostvariti veliki uspeh.

Početak rada „Lokošničkog kozjeg roga“ podržao je i Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije i istakao da je ključ uspeha zajednički rad i trud.

– Na prvom mestu su zadrugari, zatim podrška lokalne samouprave, stručnih službi, zadružnih saveza, podrška Vlade Republike Srbije, predsednika. U prilog razvoju zadrugarstva govori činjenica da je formirano 155 novih zadruga otkako je Vlada prepoznala njihov znača i krenula podrškom putem projekta „500 zadruga u 500 sela“ bližimo se brojci od 1000 novih zadruga, a tačno ih ima 945 i to je jedan impozantan podatak – poručio je Mihajlović.

Obratio se i načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić i rekao da ga posebno raduje otvaranje zadruge u Donjoj Lokošnici zato što je Leskovac čuven po paprici.

– Ovi ljudi su se udružili kako bi sačuvali brend paprike i oni će svim svojim znanjem i energijom doprineti da se leskovačka paprika nađe na rafovima marketa, u našim domovima i time predstavljati Leskovac na najbolji način u našim domovima, a i šire – kazao je Ćirić.

Direktorka zadruge Lokošnički kozji rog Suzana Mihajlović se zahvalila svima koji su podržali otvaranje zadruge.

– Naš cilj jeste udruživanje, jeste brendiranje lokošničke paprike „Kozji rog“ i zajedničko nastupanje na tržištu nas i naših kooperanata. Želimo da zaštitimo naš brend, da budemo poznati širom Srbije i sveta, a proizvode ćemo plasirati širom Evrope pored Slovenije, gde trenutno izvozimo – zaključila je Mihajlović uz slogan „Zadrugarstvo je naša budućnost“.

Na otvaranju se obratio i Dragan Milojković, jedan od proizvođača paprike.

– Lokošnička paprika se vekovima proizvodi u ovom kraju. Pre se proizvodila u mnogo manjoj meri, a poslednjih 30 do 40 godina proizvodnja se vrši uz pomoć mehanizacije. Očekujemo rekord u proizvodnji ove godine, stare zalihe su skoro rasprodate, a početkom oktobra očekujemo suvu papriku, najpre u Leskovcu a potom i šire – kazao je Milojković.

Inače, sva domaćinstva sa radno sposobnim članovima proizvode papriku u Donjoj Lokošnici.

Foto: Grad Leskovac


reklama