Počela žetva pšenice u Vojvodini

69

Na teritoriji AP Vojvodina u toku je žetva pšenice i, u zavisnosti od mesta do mesta, razlikuju se i visina prinosa.

U Sremu se ove godine pšenica skida sa 50.320 hektara. Kako je većina površina posejana van optimalnog agrotehničkog roka i na pojedinim parcelama je bilo vremenskih nepogoda, usev izgleda dobro, ali se prema najavama stručnjaka ne očekuje veliki prinos.

Poljoprivrednici koji su primenili punu agrotehniku na polju, imaju solidan prinos. Ali, ono što nije u njihovim željenim okvirima je cena. Pravilo je da u žetvi cena nije najbolja, ali očekivanja su ipak da bude veća od ponuđene.

Kad je u pitanju žetva ječama, ni tu nema rekordnih prinosa na području Srema, i kreću se od 3,2 tone pa i do 9,3 tone po hektaru. To za sada nisu konačni podaci. Na kraju žetve sumiraće se prinosi i cena pa će se moći, kako to paori kažu, podvući crta na proizvodnu godinu kad su u pitanju žitarice.

Na teritoriji Novog Bečeja prvi rezultati ovogodišnje žetve pšenice nisu dobri i daleko su od prošlogodišnjih, a otkupna cena je niža od proizvođačke, za koju ratari tvrde da nikako ne može biti ispod 20 dinara po kilogramu.

Sve je to potvrđeno i na tradicionalnoj manifestaciji ’Žetveni dan’, u ataru Novog Bečeja.

Inicijativa da država otkupi određene količine ovogodišnjeg roda po ceni od 18 dinara, na tržištu je pomerila cenu hlebnog žita nagore.

Prošlog vikenda pali su i prvi otkosi pšenice u somborskom ataru. Posle žetve ječma, koji je u ovom regionu imao u proseku oko 20 odsto manji prinos nego lane, to jest oko 2,5 tona po jutru, prvi rezultati u žetvi pšenice nagoveštavaju dobar rod.

Naime, prve pokošene parcele sa pšenicom sorti ’simonida’, ’balaton’, ’apač’ imaju prinos i do 4,5 tona po jutru što je na nivou prošlogodišnjeg. Poljoprivrednici ovog kraja veći rod pšenice, u poređenju s ječmom, pripisuju boljem rasporedu padavina koje su obezbedile dobro nalivanje zrna.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama