Počeli 36. “Dani ludaje”

66

U Kikindi su otvoreni 36. “Dani ludaje”, a tokom četiri dana manifestacije biće organizovan raznolik kulturni, zabavni, sportski i gastronomski program.

Posebna pažnja biće usmerena na sprovođenje protivepidemijskih mera. Na četiri lokacije u gradu biće postavljeni punktovi za testiranje, gde će se besplatno obavljati brzi antigenski testovi.

Pored toga, od petka, 10. septembra, do ponedeljka prepodne, parking će biti besplatan, a Granični prelaz Nakovo – Lunga radiće 24 sata. Za ulazak u zemlju gostima iz Rumunije neophodni su potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 sati.

Manifestacija u Kikindi počela je programom za najmlađe, koji su se takmičili u igrama spretnosti sa ludajom. Na takmičenju u cepkanijadi, prenošenju bundeve, skrivenim i letećim ludajama i u trci kukuruza su učestvovali učenici petih i šestih razreda iz dve seoske i tri gradske osnovne škole, a najbolji su bili đaci iz OŠ “Jovan Popović”. Drugo mesto pripalo je OŠ “Ivo Lola Ribar” iz Novih Kozaraca, dok su treći su đaci iz OŠ “Vuk Karadžić” iz Kikinde.

Tokom petka, na više lokacija u gradu, biće organizovani programi za sve generacije. Na teniskim terenima Sportskog centra “Jezero“ od 10 do 20 sati biće organizovan program “Svi za tenis, tenis za sve“, a tokom trajanja manifestacije i Teniski turnir “Ludaja kup“. U Narodnoj biblioteci “Jovan Popović” biće upriličena izložba likovnih radova predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca. Na Gradskom trgu od 10 časova biće organizovan “Mini sajam preduzetnika“, na kom će se predstaviti preduzetnici iz Srbije i regiona.

“Karneval maskiranih predškolaca“ biće upriličen u petak, od 15:30, kada će najmlađi Kikinđani proći centralnim gradskim ulicama kostimirani u plodovima jeseni. “Karneval“ se završava velikom žurkom u dvorišu “Kurije“.

Koncertno veče u petak otvoriće svirka grupe “Divlje jagode“, koja počinje u 20 časova. Dva sata kasnije, Kikinđani i gosti grada imaće priliku da uživaju u koncertu “Riblje čorbe“.

Subota je centralni dan manifestacije, kada se trg u Kikindi pretvara u najveću Gostinsku sobu. Prepodnevni sati rezervisani su za “Banatski fruštuk“, koji počinje od 10 časova, gde će dame iz udruženja žena prikazati svoje gastronomske specijalitete. U prepodnevnim satima biće organizovano prijavljivanje za izbor za najtežu ludaju i najdužu tikvu. Proglašenje pobednika zakazano je za 14 časova. Tokom dana, posetioci će moći da pogledaju izložbe “Sugrađani“ i “Komandant Uglješa“ u kikindskom Narodnom muzeju, kao i izložbu slika Ane Vrtačnik u Galeriji “Tera“. U 20 časova, na Gradskom trgu, biće organizovan koncert Svetlane Ražnatović.

Tokom nedelje, posetioci će ponovo u jutarnjim satima moći da uživaju u “Banatskom fruštuku“, a manifestacija će biti zatvorena koncertom Zvonka Bogdana, koji počinje u 20 časova.

Epidemijske mere tokom manifestacije

Na osnovu predloga mera Zavoda za javno zdravlje Kikinda, tokom održavanja manifestacije “Dani ludaje“, od 9. do 12. septembra, biće sproveden kontrolisan ulazak na Gradski trg u Kikindi. To podrazumeva da posetioci, izvođači i učesnici moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR ili antigenski test ili potvrdu o preležanoj bolesti, ne stariju od tri meseca.

U gradu će biti organizovani punktovi, na kojima će biti omogućeno učesnicima, posetiocima i izvođačima da urade besplatan antigenski test i to na četiri mesta: kod prostorija ADZNM “Gusle“, kod hotela “Narvik, kod robne kuće “Azija“ i kod Gradskog parking.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, organizatori mole posetioce da se pridržavaju navedenih mera.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay, Grad Kikinda, Facebook


reklama