Počeli radovi na revitalizaciji Velikog bačkog kanala

24

Radovi na revitalizaciji Velikog bačkog kanala kod Sombora, započeti krajem septembra uzvodno od Apatinskog mosta, obuhvatiće deonicu od 820 metara.

Odvijaju se na suprotnoj obali od poznatog somborskog Štranda, koji je napravljen tako da se voda iz kanala koristi za kupanje.

U toku su pripremni radovi na uklanjanju vegetacije i odvozu zemljanog materijala sa stare deponije, koji će omogućiti čišćenje ovog dela kanala. Revitalizacijom ove deonice Velikog bačkog kanala biće omogućena duplo veći proticaj vode od sadašnjeg, što će dalje obezbediti sigurno snabdevanje vodom svih korisnika, ali i efikasnije odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Takođe, planirana je i izgradnja inspekcione staze, koja će biti niža i bliža vodi, a građani će moći da je koriste za rekreaciju i pecanje.

Vrednost radova je oko 50 miliona dinara, a zajednički ih finansiraju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, JVP “Vode Vojvodine“ i lokalna samouprava.

Ovi radovi predstavljaju nastavak revitalizacije Velikog bačkog kanala, započete još 2014. godine. Do sada je očišćeno i uređeno oko 36 kilometara kanala, od Kule, Vrbasa, Crvenke, do Sombora, u šta je uloženo više od 250 miliona dinara. Izvađeno je više od pola miliona kubnih metara mulja i formirane su inspekcione staze sa obe strane kanala duž svih 36 kilometara.

Već za sledeću godinu planiran je nastavk ovih aktivnosti, kako bi kompletan kanala od Vrbasa do bezdana bio očišćen.

Foto: JVP “Vode Vojvodine“


reklama