Počelo čišćenje istorijskog otpada u fabrikama širom Srbije

21

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović potvrdila je da je u toku akcija čišćenja takozvanog istorijskog otpada, nastalog dvehiljaditih godina u fabrikama u stečaju ili u procesu privatizacije širom zemlje.

Vujović je u izjavi za agenciju Tanjug istakla da je uklanjanje opasnog industrijskog otpada uvršten u jedan od prioriteta resornog ministarstva kako bi se očuvala zdrava životna sredina.

Istorijski otpad obuhvata sve opasne materije – bilo da su to hemikalije, otpadna ulja, građevinski, drveni ili farmaceutski otpad, objasnila je ona i upozorila na to da on zagađuje vodu, vazduh i zemljište, naročito ukoliko je bio nepravilno skladišten.

Prema njenim rečima, na ovaj otpad uticao je vremenski faktor jer je stajao više od 10 ili 15 godina u neadekvatnim ambalažama, koje su za to vreme korodirale i popucale.

Ministarka je navela da uklanjanje otpada zavisi od dinamike i sredstava kojima se raspolaže, i dodala da je gotovo očišćena fabrika “Svetlost” iz Bujanovca, “Hins” iz Novog Sada i “Prva petoletka” iz Trstenika, dok je pri kraju čišćenje otpada iz fabrike “Majevica” u Bačkoj Palanci.

Takođe, kako je najavila, uskoro će biti uklonjen i otpad sa dve lokacije u okviru “Elektroindustrije Niš“, pri čemu su mnoge od navedenih lokacija bile predmet žalbi građana i svih ljudi kojima je kvalitet života značajno opao usled otpada koji se nalazi u njihovom neposrednom okruženju.

Vujović je objasnila da će istorijski otpad biti očišćen do nultog stanja, uz napomenu da se čišćenje sprovodi uz nadzor inspekcije koja je stalno na terenu sa operaterom, čija je dužnost da otpad zapakuje i ukloni iz fabrika.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine


reklama