Počelo uređenje atarskih puteva na teritoriji opštine Ruma

16

Opština Ruma, u saradnji sa Pokrajinom, uloziće ove godine blizu 38 miliona dinara u uređenje i sanaciju mreže atarskih puteva.

Projektom ovogodišnjeg uređenja obuhvaćeno je šest mesnih zajednica: Hrtkovci, Nikinci, Putinci, Klenak, Dobrinci i Ruma, a prvi radovi obavljaju se na dve lokacije u Hrtkovcima.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić obišao je radove u Hrtkovcima i tom prilikom istakao da je u srcu Srema poljoprivreda veoma bitan segment privrede, te da zato lokalna samouprava pored konstantne revitalizacije mreže atarskih puteva značajna sredstva izdvaja za subvencionisanje poljoprivrede.

– Subvencionišemo kreditne kamate, kao i osiguranje, čak smo ove godine i duplirali sumu koju smo prvobitno opredelili. No, svake godine ulazemo i u uređenje mreže atarskih puteva. Sufinansiramo ovaj projekat zajedno sa Pokrajinom i ja im se zahvaljujem na podršci. Od Pokrajinskog sekratarijata za poljoprivredu smo dobili 20 miliona dinara, dok smo mi obezbedili još 18 miliona – rekao je predsednik Mančić i napomenuo da se uređenje atarskih puteva radi sistemom cementne stabilizacije.

– Siguran sam da će uređeni atarski putevi dobro doći poljoprivrednicima posebno sada pre berbe kukuruza, jesenjeg oranja ili pripreme za setvu pšenice. Sistem sa cementnom stabilizacijom je jedan od najboljih načina da se atarski putevi lepo učvrste. Jedan put, koji je u plan uvršten na zahtev MZ Hrtkovci, je danas već završen, on vodi od seoskog groblja ka ataru. Sada se trenutno radi atarski put na drugoj lokaciji u pravcu ka Nikincima. Moram reći da ćemo u susednim Nikincima raditi takođe dva atarska puta, a zatim mehanizacija odlazi i u preostale četiri mesne zajednice – kazao je Mančić.

Predsednica Saveta MZ Ana Umićević smatra da je za poljoprivrednika atarski put, put do hleba, te da to dovoljno govori o važnosti projekta.

– Za seljaka je mnogo važno da ono što investira na oranicama, kasnije može lepo da izveze. Poljoprivredna mehanizacija je dosta teška, frekvencija je u dugoj poljoprivrednoj sezoni dosta velika, bitno nam je da se taj posao kvaliteteno odradi. Po našoj proceni ovo su dva veoma bitna atarska puta i hvala Opštini koja ima razumevanje i za druge zahteve mesne zajednice – rekla je Ana Umićević.

Foto: Opština Ruma


reklama