Počinje zimski popis ptica vodenih staništa

12

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je sve institucije, udruženja i građane da se priključe Međunarodnom zimskom brojanju ptica vodenih staništa koje se ove godine u svetu radi 50. put.

Brojanje ptica vodenih staništa ove godine od sredine do kraja januara sprovešće se jubilarni 50. put na celoj severnoj polulopti, u periodu kada se ptice najmanje kreću, najavilo je to udruženje.

– Poznavanje brojnosti i rasprostranjenja divljih ptica od suštinske je važnosti za njihovu zaštitu i upravljanje populacijama – ocenjuje se u saopštenju i dodaje da je taj popis jedan od najstarijih programa praćenja stanja životne sredine i prirode u celom svetu.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje rukovodi popisom u Srbiji, navodi da popis na terenu sprovodi oko 250 obučenih dobrovoljnih popisivača ptica, a posebna pažnja biće usmerena na pronalaženje uginulih ptica zbog zaustavljanja širenja opasnog ptičjeg gripa.

– Ovog januara obilaziće se celi tokovi naših najvećih reka, brojni ribnjaci, prirodna i veštačka jezera i ostala vodena staništa. Popisivači će patke, guske, labudove, gnjurce, ronce, čaplje, galebove i druge ptice brojati sa brodova, iz automobila ili pešice – precizirano je u saopštenju.

Velike hladnoće i vode okovane ledom, koje su pogodile Srbiju početkom godine, smatraju se elementarnim nepogodama, a to je kako Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navodi bio razlog zašto su od nadležnog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine zatražili da hitno obustavi lov na sve divlje životinje.

– Zaleđene vode prinudile su ptice vodenih staništa da se koncentrišu uglavnom na rekama gde su izuzetno ugrožene nedostatkom hrane, uznemiravanjem i ubijanjem – dodaje se u saopštenju.

Foto: Cover Images


reklama