Počinju obuke poljoprivrednika o trgovanju na Produktnoj berzi

85

Prvi deo obuke za trgovanje na Produktnoj berzi i upravljanje tržišnim rizicima sa ciljem da najšira poljoprivredna javnost stekne početna znanja o trgovanju na berzi biće održan 11. aprila u Privrednoj komori Vojvodine (PKV).

Privredna komora Vojvodine (PKV), Produktna berza Novi Sad, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Zadružni savez Vojvodine organizuju ovu obuku za sticanje početnih znanja iz oblasti razumevanja tržišnog algoritma, tržišnih predikcija, upravljanja tržišnim rizicima i funkcionisanjem robnih SPOT i terminskih berzi.

„Namera države da se sistemski pristupi uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda nameće potrebu da se najšira poljoprivredna javnost uključi u ovaj projekat . Da bi se taj cilj realizovao, neophodna su elementarna predznanja o tržištima i berzama kao organizatora tržišta“, saopšteno je iz PKV.

Predavači su direktor Produktne berze Novi Sad Vlada Kovačević, doktor Mirela Tomaš Simin sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, kao i agroekonomski analitičar Žarko Galetin. Na predavanju će se govoriti o aktuelnoj situaciji na tržištu hrane, uzrocima, posledicama i predikcijama, a biće predstavljena i teorija cena poljoprivrednih proizvoda.

Drugi deo obuke najavljen je za 18. april. Nakon pregovora predstavnika nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine u protekloj godini i početkom 2024. formirana je Radna grupa Vlade Srbije za uređenje Produktne berze, kako bi se sistemski rešavali problemi vezani za trgovanje poljoprivrednim prozvodima.

Do sada je urađen popis skladištara i evidentiran njihov kapacitet, a ovakve obuke predstavnici poljoprivrednih proizvođača pozdravljaju i ocenjuju kao još jedan korak ka poboljšanju ovog sektora i lakšem uključivanju, pre svega, malih poljoprivrednih proizvođača.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay, Envato


reklama