Podignut drvored duž puta Žabalj-Čurug

204

Spoznaja o značaju podizanja novih zasada šumskih i dekorativnih vrsta drveća odavno je ukorenjena na tlu Vojvodine, pa su u tom smislu učestale i inicijative lokalnih samouprava i fizičkih lica da nam se pridruže u sadnji.

Uvažavajući činjenicu da je raspoloživo slobodno zemljište za podizanje novih šuma ograničen resurs, JP “Vojvodinašume” svake godine donira sadnice i na taj način posredno utiče na povećanje zelenih površina u urbanim sredinama i van naselja.

– Brojni su zahtevi za donacijom sadnica koji nam pristižu, a zbog kapaciteta rasadničke proizvodnje nismo u mogućnosti da na sve pozitivno odgovorimo – poručuju iz ovog preduzeća.

Sa druge strane, pojačano je interesovanje odgovornih kompanija spremnih da na slobodnom tržištu kupe odgovarajuće sadnice i posade ih na opštinskom zemljištu, pa se JP “Vojvodinašume” našlo u ulozi posrednika koji povezuje dve zainteresovane strane.

Ovoga puta, to je bilo između predstavništva Ruske kompanije “Siberian Wellness” u Srbiji, koja u okviru svoje ekološko-humanitarne fondacije “Мир Вокруг Тебя ( World around you)” i projekta “Posadi drveće u svojoj zemlji“ želi da donira sadnice, i Opštine Žabalj koja je obezbedila i pripremila slobodno zemljište za sadnju.

Rezultat navedenog partnerstva je novi drvored duž lokalnog puta Žabalj-Čurug. Oko 200 volontera je posadilo ukupno 2.380 komada sadnica breze, hrasta, ruja. javora, tamariksa i vatrenog trna.

Navedena aktivnost predstavlja lep nastavak projekta pošumljavanja Opštine Žabalj započetog u proleće 2021. godine, kad je posađeno 630 komada sadnica doniranih od strane JP “Vojvodinašume”. Tom prilikom je upućena poruka da će se preduzeti mere kako bi Opština Žabalj dobila status ekološke samouprave.
Foto: JP “Vojvodinašume”


reklama