Podmlađivanje kajsije

560

Podmlađivanje voćaka je pomotehnička mera koja se primenjuje u ekstezivnoj proizvodnji kajsije kod stabla koja se ne orezuju redovno.

Kod ovakvih stabla dolazi do ogoljavanja unutrašnjosti krune i odumiranja obrastajućeg drveta, a rodnost se premešta na periferiju krune. Takođe je izraženo značajno smanjenje prinosa i pogoršanje kvaliteta plodova.

Cilj podmlađivanja je da se oštrom rezidbom obnovi rodna površina krune, produži rodnost i poboljša kvalitet plodova. Kajsija dobro podnosi podmlađivanje, jer ima veliki potencijal formiranja mladara iz latentnih (spavajućih) i adventivnih pupoljaka.

Podmlađivanje je ekonomski opravdano u slučaju kad zasad nije previše proređen usled prevremenog sušenja stabla (apopleksije). Pored toga potrebno je da stabla budu još uvek zdrava i vitalna. Stepen rezidbe je utoliko oštriji ukoliko su stabla starija i više zapuštena. Kod mlađih stabla primenjuje se blaža rezidba.

Skeletne grane se obično prekraćuju do 1/3 njihove dužine. Uklanja se drvo starosti dve do pet godina, a prekraćivanje se izvodi iznad jednog dobro razvijenog bočnog i vitalnog letorasta. Kod starijih i više zapuštenih voćaka primenjuje se oštrija rezidba. Skeletne grane se prekraćuju za ½ njihove dužine, a u nekim slučajevima i više.

Preporučuje se da se ovakvo podmlađivanje obavi postepeno u toku dve do tri godine. Podmlađivanje se može obaviti u dva termina: rano u proleće, posle kretanja vegetacije ili u toku leta, po završetku berbe plodova. Skraćivanje grana se izvodi motornom ili ručnom testerom ili velikim voćarskim makazama. Preseke treba zagladiti nožem i premazati kalem-voskom.

Izvor: dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva Suzana Jerkić, PSSS Vranje


reklama