Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija

25

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović uputila je poziv gradovima i opštinama da kandiduju projekte za prevenciju nelegalnog odlaganja i uklanjanje otpada, koje će Ministarstvo u ovoj godini sufinansirati sa 75 miliona dinara.

Vujović je navela da će sredstva biti dodeljena u maksimalnom iznosu od 80 odsto opravdanih troškova, a najmanje 20 odsto troškova snosiće grad ili opština, pri čemu će glavni kriterijumi za dodelu sredstava biti stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, kao i spremnost projekata.

Ona je ukazala na to da je rok za prijavu počeo da teče 7. juna, a trajaće do 22. juna ove godine, poručivši lokalnim samoupravama i gradskim opštinama koje imaju problem s divljim deponijama na svojoj teritoriji, da iskoriste priliku i prijave projekte kako bi dobile podršku države.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo je prvi put raspisalo ovakav konkurs, jer u Srbiji, na žalost, ima veliki broj divljih deponija, koje su često u blizini reka ili u gradskim zonama blizu naselja.

– Odlučni smo u nameri, da zajedno sa lokalnim samoupravama, rešavamo ovaj višedecenijski problem, a konkurs je prvi korak u tom smeru – naglasila je ona i dodala da su planirane i pojačane kontrole, kako jednom očišćene i revitalizovane lokacije, ne bi ponovo postajale deponije.

TEKST KONKURSA

OBRAZAC PRIJAVE

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama