Pogon „Naš med“ započeo uzorkovanje meda

475

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med” doo započeo je uzorkovanje meda na terenu kod pčelara.

Prvog dana uzorkovano je 7.300 kg meda od strane samo jedne ekipe, i to u Smederevu i Požarevcu.

Druga ekipa će se pridružiti prvoj za nekoliko dana, a na teren kreću sve tri ekipe čim se završi prijavljivanje svih količina meda do 30. juna.

Na taj načim moći će da se uzorkuje jedan šleper meda dnevno.

Prema dosadašnjim prijavama, prosek količina meda po prijavljenom pčelaru je oko jedne tone.

Odmah po uzorkovanju, med se šalje na analize.

– Najpre u našu laboratoriju, a po pristizanju dobrih rezultata, ide zbirni preliminarni uzorak za ceo šleper, i čim stignu i te analize kreće se sa preuzimanjem meda i istovremenom isplatom ugovorene akontacije pčelarima – kažu u SPOS-u.

Iz ove organizacije pozivaju pčelare da prijave med čak i ako ga nisu izvrcali do kraja, ako imaju procenu količina, kao i sve ostale pčelare da prijave što pre bagremov med koji žele da prodaju, kako bi što pre mogao da se napravi brz i efikasan plan uzorkovanja.

Sav med za uzorkovanje mora da se nalazi u metalnim buradima zapremine oko 200 litara (oko 290-300 kg meda staje u njih), a minimalna količina za prijavu je 150 kg u navedenom buretu (pola bureta).

– Med čuvajte u toplotno izolovanim prostorijama, nikako neposredno ispod limenog krova ili crepa, jer će visoka temperatura značajno oštetiti med. Ove godine ima mnogo meda na tržištu i moći će da se proda isključivo vrhunski sortni bagremov med, jednostavno ne postoji nijedan razlog zašto bi kupac kupovao bagremov med pomešan sa drugim vrstama meda u značajnijoj meri, kada već može da bira. Isto kao i mi kada odemo na pijacu, biramo najbolju robu – napominu u SPOS-u.

Kako kažu u ovoj organizaciji, ove godine je bilo upliva drugih biljaka na sortni ukus bagremovog meda, posebno u krajevima gde je bagrem malo slabije medio ili pčelari nisu poslušali preporuke iz časopisa „Srpski pčelar“, pa su dozvolili da im u bagrem uđe voćni med, med od jasena, gloga, pasjeg drena (svib) ili bagremca, a ove godine su sve te biljke medile vrlo dobro. Za sada nije primećen problem kod uzorkovanog meda, i to je dobra vest. Med je uglavnom jako svetao i sortnog ukusa.

Foto: Envato


reklama