Pohod “Budimke“ na inostrana tržišta

101

Prehrambena industrija “Budimka” iz Požege ima velike izvozne planove za ovu godinu.

“Budimka“ je u 2021. otkupila 15.000 tona voća i 7.500 tona povrća, i proizvela i plasirala 9,5 miliona pakovanja džema, sokova i zimnice, kažu u fabrici i dodaju da planiraju u 2022. da osvoje još desetak novih inostranih tržišta.

– Godinu smo završili sa zaista pozitivnom rezultatima. Bitno nam je konstantno prisustvo na novim tržištima i razrada novih artikala, a cilj je da u 2022. godini dobijemo desetak novih tržišta u Evropi i svetu – kaže za Tanjug generalni direktor Aleksandar Marković.

“Budimka“ je osnovana pre više od sedam decenija, a posle neuspele privatizacije i nekoliko godina stečaja prešla je u vlasništvo “ITN Group“ iz Kosjerića i otpočela proizvodnju 12. juna 2020. godine.

U njenu modernizaciju uloženo je pet miliona evra, a sačuvane su stare recepture i pojedina provereno dobra stara amblaža poput tetrapaka i limenih kantica.

Jelena Kalinić, rukovodilac internacionalne prodaje navodi da je zadržan osnovni asortiman, ali je obogaćen dodatnim, na primer, ekstra džemovima sa 70 odsto voća, džemovima sa manjim procentom kalorija i džemovima bez šećera.

– Ceo asortiman je interesantan u Srbiji, ali istražujemo i ostala tržišta. Region voli slatka, dok sever i zapad Evrope teži proizvodima bez šećera. Otvorili smo tržište Indije i završavamo ugovor sa Izraelom, a vrlo su nam interesantna i udaljena tržišta kao Japan, Amerika i Australija – navodi Kalinić.

Stara “Budimka“ je bila i zamajac razvoja požeškog kraja i svojevrstan brend. Nekada je zapošljavala i do 800 radnika, a danas ima 106 radnika, mladih ljudi i starih stručnjaka koji su u njoj nekada radili.

– Radila sam ceo život u “Budimci“, od 1984. do 2015. godine i sad sam tu, a znači mi da još malo godina premostim do penzije. Tu smo i mladim ljudima da prenesemo znanje. Mnogo znači za sve zbog zapošljavanja našeg kraja koji je poljoprivredni – kaže Rada Lučić.

Andrijana Filipović je jedna od radnica kojoj je ovo prvo zaposlenje, a za godinu i po dana je, kaže, stekla ogromno iskustvo.

– Vrlo sam zadovoljna, stvorila sam radne navike i dosta su mi pomogli stariji radnici. Danas već znam da radim na svim mašinama – priča Filipović.

Direktor Marković navodi da je deficit radne snage i da će možda morati da pribegnu animiranju radnika iz inostranstva, dok ne stasaju generacije iz Poljoprivredne škole iz Požege s kojom je “Budimka“ napravila ugovor o dualnom obrazovanju kako bi prehrambeni tehničari i operateri na prehrambenim mašinama ovde dobili zaposlenje.

– Imamo 20 sezonskih radnika za koje se nadam da ćemo u 2022. godini zaposliti, a potrebno nam je barem još tridesetak radnika sa kojima bi podigli proizvodnju do 25 odsto – navodi Marković.

On kaže da je planirano u 2022. godini proširenje asortimana i da proizvodnja i plasman bude 15 miliona jedinica.

“Budimku“ očekuje i novi ciklus ulaganja u proizvodne linije vredan pet miliona evra u okviru koga će biti obnovljen i rekonstruisan proizvodni pogon koncentrata i pogon za proizvodnju kiselog asortimana.

U okviru ITN grupe, koja je vlasnik “Budimke“ je i “ITN Eko Povlen” iz Kosjerića, preduzeće koje je kupljeno 2006. godine i ima 130 radnike i bavi se preradom, pakovanjem i distribucijom zamrznutog voća i godišnje izveze oko 10.000 tona zamrznutog voća u sitnom pakovanju.

Foto: ITN Group


reklama