Pojačana kontrola u Austriji zbog afričke kuge svinja

31

Kako bi se sprečilo unošenje afričke kuge svinja u Austriju, u narednim nedeljama sprovodiće se pojačana ciljana kontrola u putničkom saobraćaju.

Cilj je da se kod putnika razvije svest o tome da je unošenje mesa iz zemalja van Evropske unije zabranjeno i podleže carinskoj kontroli. S obzirom na predstojeće praznike, i sa tim u vezi i putnički saobraćaj iz zemalja u kojima je ova pojava zabeležena, izričito se upozorava na opasnost od unošenja virusa u Austriju kroz transport svinjskog mesa odnosno prerađevina od svinjskog mesa, navodi se u saopštenju ambasade Austrije u Srbiji.

Pored divljih svinja, čovek je glavni prenosilac ove virusne infekcije, koja obično ima smrtni ishod po domaće svinje i divlje svinje, dok za čoveka ovaj virus ne predstavlja opasnost po zdravlje. Unošenje navedenih proizvoda (među njima su i termički neobrađena šunka, kobasice, mesni namazi itd.) iz zemalja van Evropske unije je zabranjeno. Unos iz zemalja članica Evropske unije dozvoljen je u količini za ličnu upotrebu u domaćinstvu, ukoliko je proizvođač predmetnu prerađevinu u zemlji proizvodnje podvrgao veterinarskoj kontroli u skladu sa propisima, što se očekuje od proizvoda dostupnih u redovnoj prodaji (npr. roba iz supermarketa). Meso ili mesne prerađevine iz domaće proizvodnje, koji nisu podvrgnuti kontroli od nadležnih službi, predstavljaju veliki rizik, navodi ambasada Austrije.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay


reklama