Pojačavanje arome kod voćnih rakija

528

Poznato je da meka, sirova rakija prilikom redestilacije (prepeka) izgubi najveći deo aromatičnih materija i da potpuno ostane bez svoje fine voćne arome. Kako onda pojačati aromu?

Prepečenica se spravlja na taj način što se prvo ispeče meka rakija. Ona se nekoliko meseci ostavi u buradima da odleži, kako bi se stabilizovala, sazrela i razvila prirodnu aromatičnost. Tek posle najmanje tromesečnog odležavanja spravlja se prepečenica.

Međutim, za spravljanje prepečenice nije dovoljno samo odležana meka rakija. Najbitnije je da se ovoj odležanoj rakiji u postupku prepeka doda oko 50 odsto prevrelog koma, koji se za tu svrhu posebno konzerviše da bi u vreme prepeka sačuvao zdrastvenu ispravnost. Kazan se napuni mešavinom meke rakije i prevrelog koma. Zatim se sve vreme pečenja loži umerena vatra i na kapalicu prihvata prepečenica.

Obavezno se odvajaju frakcije. Srednja frakcija ili „srce“ prihvata se sve dok prosečna jačina u prihvatnoj posudi ne padne na 45 stepeni. Ovako dobijena sveža prepečenica ima izraženu aromu, koja se daljim sazrevanjem, negom i čuvanjem čak i pojačava.

Izvor: dipl. inž. Dragoljub Glišić, PSSS Mladenovac


reklama