Pojava truleži šljive u smederevskom kraju

76

Na području RC Smederevo berba šljiva u zasadima ranog sortimenta je pri kraju, kod srednjeg sortimenta se očekuje početak berbe, dok se zasadi sa kasnim sortimentom nalaze u fazi završeno obojavanje (BBCH 85). Obilaskom zasada šljiva u pojedinim zasadima, registrovano je prisustvo simptoma truleži plodova koštičavog voća (Monilinia spp).

Nestabilno vreme sa padavinama u prethodnom periodu pogodovalo je razvoju patogena iz ovog roda, a tamo gde nisu sprovedene adekvatene mere kontrole šljivinog smotavca mogu se uočiti simptomi u jačem intenzitetu.

Na inficiranim plodovima pojavljuju se simptomi u vidu mrkih pega, uglavnom na mestima povreda, gde dolazi do sporulacije gljive u vidu krugova. Plodovi najpre omekšavaju, zatim se vremenom suše i mumificiraju. Ovakvi plodovi najčešće ostaju na granama ili opadaju na zemlju i predstavljaju izvor infekcije za narednu godinu.

Mere za suzbijanje ovog patogena su primena agrotehničkih i hemijskih mera.

Pri podizanju zasada važan je izbor parcele, pravac redova i gustina sadnje, kako bi bilo obezbeđeno dobro provetravanje u voćnjaku.

Uklanjanje mumificiranih plodova sa stabla kao i njihovo iznošenje iz zasada i redovno održavanje krošnje rezidbom.

Primenu fungicida u najosetljivijim fazama razvoja biljke, u vreme cvetanja i sazrevanja plodova.

Suzbijanje štetnih insekata, prvenstveno šljivinog smotavca je veoma važna mera zaštite, jer su oštećeni plodovi podložni infekciji ovim patogenom.

Foto: PIS, Dorina Pitorac/ gd.eppo.int


reklama