Pokrenuta inicijativa za zaštitu geografskog porekla glamočkog krompira

30

Proizvođači krompira u Glamoču pokrenuli su inicijativu da se zaštiti njegovo geografsko poreklo budući da je glamočki krompir nadaleko poznat.

– Glamoč je nadaleko poznat po krompiru. Radićemo na brendiranju proizvoda jer u suštini u našem kraju ljudi žive od poljoprivrede i stočarsta. Mora se raditi na tome da se napravi prepoznatljivost što zahtevaju aktuelni trendovi – rekao je Srni jedan od inicijatora Siniša Šolak.

On je istakao da meštani Glamoča žive od poljoprivrede i stočarstva, te će se realizacijom ovog projekta znatno pobošljati standard stanovnika glamočke opštine, kao i da će to biti od opšteg značaja.

– Svedočimo činjenici da se na tržištu pojavljuje mnogo krompira za koji se kaže da je iz Glamoča, a zapravo nije. Došlo je vreme kada se sve to mora potkrepiti određenom dokumentacijom i kvalitetom – pojasnio je Šolak.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu radiće se i na proizvodnji stvaranja autohtonog semena glamočkog krompira.

Šolak je naveo da se uporedo sa projektnim aktivnostima i zakonskim procedurama razvijaju i aktivnosti na izgledu budućeg loga prepoznatljive oznake za glamočki krompir.

Foto: Freepik


reklama