Poljoprivredna mehanizacija za Srbe iz centralnog Kosmeta

50

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije uručili su poljoprivrednu mehanizaciju i priključne mašine socijalno ugroženim porodicama iz Starog Grackog.

U okviru Programa pomoći ugroženim domaćinstvima za oporavak poljoprivredne proizvodnje Kancelarije za Kosovo i Metohiju, šest porodica iz ovog mesta dobilo je vrednu poljoprivrednu opremu – traktorske sejalice, sejačice za kukuruz, motokultivatore, prikolice za traktor i drugu opremu kojom će zameniti njihovu dosadašnju zastarelu mehanizaciju, a na taj način i olakšati i pospešiti proizvodnju.

Predstavnik sela Zoran Ćirković izrazio je zahvalnost Kancelariji za Kosovo i Metohiju i istakao da je obnova zastarele mehanizacije koja je do sada korišćena izuzetno važna, budući da gotovo čitavo selo živi od poljoprivrede.

– Danas je veliki dan za naše selo jer smo dobili mehanizaciju koja nam je bila neophodna kako bismo nastavili da se bavimo poljoprivredom. Zahtev Kancelariji smo uputili u junu ove godine i moram da naglasim da su nam ispunili i donirali sve što smo tražili – izjavio je Ćirković.

Milutin Matović je rekao da je dobio sejačicu za setvu kukuruza, poručivši da je ta mašina vrlo značajna ne samo za njegovu porodicu, već i za sve meštane sela, jer će se pomagati međusobno i završavati sve neophodne poslove u polju.

Zoran Milićević, koji je dobio traktorsku sejalicu za pšenicu je istakao da je ova pomoć veliko olakšanje za njegov posao.

Porodice Marka Šabića i Radeta Radovića dobile su po motokultivator sa priključcima, a porodice Cvetka Todorovića i Momira Čankovića po prikolicu za traktor.

Ranije su predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz Sektora za razvoj privrede i poljoprivrede obišli u opštini Lipljan korisnike podsticaja Kancelarije za Kosovo i Metohiju za razvoj prerađivačkih delatnosti, kao i za razvoj privrede i preduzetništva.

Preduzeće „Škurt“ iz Donje Gušterice je na ovom konkursu dobilo opremu za proizvodnju čokolade, dok je firma „Škurt – Big Bul“ dobila opremu za izgradnju klanice.

Vlasnik porodične firme „Luks dekor Rašić“, koja se već godinama bavi stolarijom, ističe da je prezadovoljan jer je, zahvaljujući novim mašinama koje je dobio od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, uspeo da obezbedi dodatna 4 radna mesta i proširi svoj posao.

– Sada ukupno upošljavamo 8 ljudi, a sklopili smo i ugovor sa nemačkom firmom u naredne 3 godine za izgradnju agro sela – naveo je Rašić.

Mašine za proizvodnju stočne hrane dobili su Momčilo Stojković iz Novog Naselja i Milorad Simić iz Gornje Gušterice, a Zoran Miladinović iz istog sela je dobio mini bager.

Foto: Vlada Srbije


reklama