Poljoprivrednici iz deset EU zemalja blokirali češke granice

31

Poljoprivrednici iz Češke, Slovačke i osam drugih evropskih zemalja protestuju duž čeških granica, blokirajući pojedine prelaze i zahtevajući smanjenje birokratskih procedura i promene u politici EU prema farmerima.

Poljoprivrednici su blokirali prelaz Hodonin-Holić na češko-slovačkoj granici stotinama traktora, a na protestu su viđeni i mađarski farmeri. Češki i poljski farmeri takođe su delimično blokirali granični prelaz u severoistočnom delu Češke, gde je na desetine traktora parkirano pored puta, javila je češka novinska agencija CTK.

Češka agrarna komora saopštila je da 3.000 traktora učestvuje u protestima samo u Češkoj, preneo je Rojters. Slovački farmeri su se na traktorima vozili i kroz slovački glavni grad, Bratislavu. Najnovije proteste na granicama pokrenula je Češka agrarna komora koja je pozvala druge zemlje centralne Evrope da se pridruže.

Poljoprivrednici se protive i politici EU koja traži ograničenja u upotrebi hemikalija u oblasti poljoprivrede i smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, što proizvode evropskih farmera čini skupljim od onih koji se uvoze iz zemalja koje nisu članice Unije. U protestu učestvuju poljoprivrednici iz 10 zemalja EU, od centralne Evrope do Baltika i Balkana, saopštili su organizatori. Poljoprivrednici širom Evrope pojačavaju proteste ove godine, uključujući Poljsku, Francusku, Nemačku, Španiju i Italiju, zbog niskih otkupnih cena, visokih troškova proizvodnje, jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz uvoza.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug


reklama