Poljoprivrednici u BiH traže od Saveta ministara da zaštiti domaću proizvodnju

8

Predstavnici šest udruženja poljoprivrednika iz cele BiH zatražili su da se u dnevni red naredne sednice Saveta ministara uvrsti tačka o uvođenju mera zaštite domaće proizvodnje.

Poljoprivrednici u zajedničkom saopštenju ističu da je njihov osnovni zahtev uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda koje ugrožavaju domaću proizvodnju gde postoje tržišni viškovi.

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Udruženja poljoprivrednika FBiH, Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, Seljačkog saveza FBiH i Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice ističu da poljoprivrednici iz cele BiH nikada nisu bili jedinstveniji i da neće odustati od zahteva, pa makar bili prinuđeni da, kako su naveli, blokiraju kompletnu zemlju.

– Zaštitu i podršku trebalo bi da dobiju prvenstveno domaći proizvođači i obični građani, koji svaki dan na sopstvenoj koži osete pad kvaliteta i rast cena prehrambenih proizvoda – navodi se u saopštenju.

Predstavnici šest udruženja poljoprivrednika iz BiH poručili su da će odluke o eventualnim daljim koracima doneti posle ovonedeljne sednice Saveta ministara.

Foto: Free Images


reklama