Poljska krši evropski zakon u slučaju Bjalovješke šume

79

Poljska je prekršila evropske propise o zaštiti prirodnih lokacija naređenjem o seči stabala u Bjalovješkoj šumi, poslednjoj prašumi u Evropi, ocenio je pravozastupnik Evropskog suda pravde Iv Bo.

Pravozastupnik, čiji zaključci nisu obavezujući za sud ali se u principu slede, smatra da su mere koje je Varšava odredila iz sanitarnih razloga neopravdane i da će verovatno „smanjiti“ broj mesta za reprodukciju zaštićenih vrsta, navodi se u saopštenju.

Evropska komisija je u julu 2017. pokrenula postupak protiv Poljske zbog brige za integritet šume. Bjalovješka šuma je stara hiljadu godina i dom je vrstama životinja i ptica čija zaštita se smatra prioritetom.

Poljska vlada od početka spora tvrdi da se sve operacije izvode kako bi se šuma sačuvala od širenja insekata koji se hrane drvetom i da je zato dozvoljeno odstupanje od evropskih propisa.

Bo, međutim, navodi da Poljska „nije sprovela neophodne mere za zaštitu lokacije“.

Poljski ministar za životnu sredinu Henrik Kovalčik je rekao da će Poljska poštovati odluku suda.

– Pažljivo ćemo analizirati mišljenje pravozastupnika suda ali mogu da potvrdim da će Poljska poštovati konačnu odluku u vezi Bjalovješke šume – naveo je Kovalčik.

Foto: Pixabay


reklama