Poljska, Mađarska i Slovačka zadržavaju embargo na ukrajinsko žito

40

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su da uvedu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, pošto je Evropska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja je uvela i koja su istekla 15. septembra.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozdravio je odluku EU da ne produžava zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine i nazvao to primerom istinskog jedinstva i poverenja.

Poljska, Slovačka i Mađarska objavile su, međutim, da će uvesti sopstvene zabrane nakon odluke EU da mera bude ukinuta.

Zelenski je rekao da će, ako susedne zemlje budu kršile zakon EU, „Ukrajina odgovoriti na civilizovan način“.

– Sada je važno da evropsko jedinstvo funkcioniše i na bilateralnom nivou. Tako da susedi pruže podršku Ukrajini tokom rata – saopštio je Zelenski na društvenoj mreži „Telegram“ posle razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Poljska uvodi zabranu za ukrajinske žitarice, a Mađarska za 24 proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, povrće, nekoliko mesnih proizvoda i med, javio je Rojters.

– Produžićemo tu zabranu usprkos neslaganju Evropske komisije. Učinićemo to jer je to u interesu poljskih poljoprivrednika – rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Mađarska vlada donela je uredbu po kojoj na snagu stupa zabrana uvoza ne samo ukrajinskog žita, nego i niza drugih poljoprivrednih proizvoda.

I slovački ministar poljoprivrede Jozef Bereš potvrdio je da Slovačka ide dalje s vlastitom zabranom uvoza ukrajinskog žita.

Foto: Envato


reklama