Poljski poljoprivrednici oštro protiv „Zelenog dogovora“

28

Hiljade poljskih poljoprivrednika protestovalo je ispred kabineta premijera, paleći gume i bacajući petarde dok su zahtevali obustavu jeftinog uvoza i ekoloških propisa za koje kažu da štete njihovoj egzistenciji.

Neki od demonstranata nosili su kovčeg sa natpisom „Poljoprivrednik, živeo 20 godina, ubio ga Zeleni dogovor“, dok su drugi nosili poljske zastave, preneo je Rojters.

Nakon podmetanja serije požara ispred kabineta premijera Donalda Tuska, demonstranti su se sukobili sa policijom, a uhapšeno je desetak osoba. Ovi protesti bili su dosta agresivniji nego što je to uobičajeno, a ljudi na ulicama su čak gađali policiju kamenicama i pokušavali da probiju zaštitni obruč oko parlamenta.

Policija je na društvenoj mreži X navela da njeni pripadnici nisu „strana u sporu“ i upozorila da ponašanje koje preti njihovoj bezbednosti „ne može da se shvati olako i zahteva čvrst i odlučan odgovor“.

Obraćajući se demonstrantima, šef Unije solidarnosti Pjotr Duda rekao je da bi klimatski neutralni Zeleni dogovor EU trebalo baciti u smeće.

„Ujedinili smo se u zajedničkom zahtevu. Dole zeleni dogovor, dole zelena prevara, dole zeleni otrov koji uništava našu ekonomiju“, poručio je on i naveo da su neki poljoprivrednici koji su se traktorima dovezli do prestonice zaustavljeni na periferiji grada.

U drugim poljskim gradovima poljoprivrednici su blokirali puteve. Na televizijskim snimcima se vidi kako traktori na periferiji Varšave sprečavaju ulazak vozila u grad.

Poljoprivrednici širom Evropske unije pozivaju na izmene ograničenja koja su im nametnuta planom Zeleni dogovor za borbu protiv klimatskih promena i da se ponovo uvedu carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute nakon ruskog napada.

A/P: Tanjug


reklama