Porast interesovanja ratara za setvu suncokreta

57

Procene su da bi setvene površine pod suncokretom u Ukrajini mogle da padnu u 2022. na najniži nivo u poslednjih 13 godina, na oko 4,2 miliona do 4,4 miliona hektara, odnosno za 35 odsto u odnosu na nivo iz 2021. godine. Da li će sukobi u Ukrajini ,kao i dobra cena suncokreta i ulja usloviti to , da ratari u Srbiji povećaju površine pod tom uljaricom?

Stevica Gajić, ugledni ratar iz Bačke Palanke, kaže da postoji interesovanje proizvođača za gajenje suncokreta jer ima njiva na kojima može da se ostvari dobar rod te uljarice, koja sada ima dobru cenu na tržištu.

– Mi imamo dosta u Bačkoj Palanci četvrte i pete klase zemlje tako da je tu rizično raditi soju i kukuruz, to se pokazalo i prošle i ovih godina kada je suša. Evo, trenutno stojimo na parceli koja je pete klase, a takvih ima čak 30 posto u Palanci i tu bi suncokret mogao da iznese neki prosečan prinos. Cena je vidim primamljiva za suncokret i da je cena ulja visoka, a i već je 1.000 evra po toni cena ugovaranja – rekao je Stevica Gajić.

Ratari vode računa o troškovima ulaganja u proizvodnju, o isplativosti gajenja poljoprivrednih kultura, zbog čega će po rečima Miroslava Ivića predsednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Bačkoj Palanci na oranicama njihove opštine ovog proleća biti značajnijih površina pod sojom od uobičajenih. Uz navedeno, Ivić dodaje da je setveno iznenađenje u novoj proizvodnoj sezoni i veće interesovanje ratara za setvu suncokret.

– Siguran sam u to da će suncokret ove godine imati jako dobru cenu, a na berzama je već 1.000 i više evra za tonu suncokreta. Svima nam je poznato da su Rusija i Ukrajina 75% izvoznici suncokretovog ulja i kada znamo da će na svetskom tržištu faliti 75% proizvodnje suncokretovog ulja to nam govori da će i suncokret i suncokretovo ulje biti deficitarno – izjavio je Miroslav Ivić.

Pod jarim biljnim vrstama u Opštini Bačka Palanka biti zasejano oko 35 hiljada hektara oranica.

Izvor: RTV

Foto: Unsplash


reklama