Posao somelijera u Srbiji donosi platu od 60.000 do 150.000 dinara

747

Posao somelijera ne podrazumeva samo vrhunskog poznavaoca vinske kulture koji gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz određenu hranu. Somelijer je osoba koja je pre svega dobro obučena i stručna za rad sa vinima, a jedan od osnovnih zadataka je da osmisli vinsku kartu, čuva i neguje vino.

Takođe, osoba na ovoj poziciji vodi računa o samoj nabavci vina, njihovim zalihama, cenovnoj politici, upravljanju troškovima, predviđanju potrošnje i novim trendovima u oblasti vina i gastronomije, kaže za biznis.rs predsednik Udruženja somelijera Srbije (SERSA) Dejan Živkovski.

– Bliska saradnja sa šefom kuhinje – glavnim kuvarom i barmenom stvara osnovu za kvalitetno uparivanje hrane i vina, i preporuku gostu. Somelijer u današnjem ugostiteljstvu podrazumeva odgovornu osobu sa odličnim veštinama i celokupnim znanjem o svim pićima kao što su voda, sok, čaj, kafa, pivo, likeri, jaka alkoholna pića, kokteli, ali i o hrani i cigaretama. Kvalitetan somelijer prednjači u odličnom odnosu sa gostima i saradnicima, kao i u izgradnji dobrih međuljudskih odnosa među zaposlenima. Povezan je i sa marketingom, što znači da izlazi iz uobičajenog, opšteprihvaćenog okvira, koji podrazumeva da samo poslužuje vino – ističe Živkovski.

U Beogradu ima dosta restorana, hotela i barova koji imaju somelijere, a posla, osim u ugostiteljstvu, ima i u trgovinama, pre svega u hipermarketima, wine šopovima i vinarijama.

Na pitanje kako se kreću zarade somelijera i da li se u Srbiji može pristojno živeti od ovog posla, predsednik udruženja kaže da se plate kreću od 60.000 do 150.000 dinara, u zavisnosti od mesta, ali i od učinka somelijera, i da se svakako od ovog posla može pristojno živeti i zaraditi.

– Vinska scena Srbije se u ovom trenutku odigrava u velikim gradovima poput Beograda, Novog Sada, i u nešto manjoj meri u Kragujevcu, Nišu i velikim turističkim centrima poput Zlatibora, Kopaonika i Vrnjačke Banje. Osvrnuo bih se na vreme od pre 15-20 godina kada je to bio samo Beograd, i to veoma stidljivo. Napravili smo puno dobrih, kvalitetnih koraka, a istim putem se kreću i manja mesta danas – kaže Živkovski.

Predsednik udruženja somelijera smatra da će naša zemlja imati značajan pomak u vinskoj kulturi za nekih desetak godina, kada će moći da se razgovara o somelijerskoj sceni i u drugim gradovima.

Kada je reč o kvalitetu srpskih vina, prema njegovom mišljenju kvalitet vina u našoj zemlji raste, a u prilog tome govore i silne medalje i priznanja na međunardnim takmičenjima i ocenjivanjima vina gde se ime Srbije sve češće izgovara i odakle se naši vinari vraćaju okićeni i zlatnim priznanjima.

– Da, naša vina vina imaju mesto u kartama vina širom sveta jer neke od sorti vinove loze koje gajimo nema nigde, samim tim postajemo zanimljivi i na neki nači egzotični za svetsko tržište – zaključuje Živkovski.

Kako zapravo somelijeri ocenjuju vina?

Ocenjivanje vina je posebna disciplina. Somelijer treba najpre da senzorno analizira vino – izgled, miris i ukus, na osnovu toga donosi zaključak, a iz njega ocenu.

– Naša nepca treba da budu podijum za ples, ples para koji čine hrana i vino. Jedno mora da dopunjuje drugo i da iskaže njegove najbolje osobine. Baš kao i u plesu. Ovo je pravi put kako upariti vino uz hranu, i ako je gost zadovoljan našim predlogom svi smo na dobitku. Sve je važno. Kod vina slast, svežina, a kod hrane način obrade namirnice, prilog, preliv… – objašnjava Živkovski.

Izvor: biznis.rs

Foto: Freepik, Pexels


reklama