Posle mesa i plodovi mora iz “epruvete”

14

Najveća evropska grupacija za proizvodnju zamrznute hrane, britanska korporacija “Nomad foods”, najavila je da će u saradnji s američkom kompanijom “BlueNalu” razvijati proizvodnju plodova mora koji će se uzgajati iz ćelija u laboratorijama.

Njihov cilj je komercijalizacija laboratorijski uzgojenih morskih plodova kako bi se zadovoljila rastuća potražnja, ali i brojni zahtevi da se očuva dugoročna održivost prirodnih staništa. Te dve kompanije će sarađivati na istraživanju tržišta i uvidima u navike potrošača. Inače, Evropa je najveći uvoznik morskih plodova u svetu, navodi se u izveštaju Evropske unije o plavoj ekonomiji.

Tako se posle mesa i proizvodnja druge hrane seli iz klasičnih fabrika u laboratorije, a sve više kompanija planira da se oproba u tom sektoru. “The Guardian” je nedavno preneo mišljenje Instituta dobre hrane (GFI) kako i dalje postoje inženjerski izazovi koje treba rešiti da bi se smanjili troškovi proizvodnje. Podaci izraelske kompanije “Future Meat” pokazuje da su se troškovi proizvodnje veštačkih pilećih prsa gotovo prepolovili u poslednja četiri meseca – sa 7,5 dolara na četiri, i da se očekuje pad cene na dva dolara u roku od godinu i po dana. Prema izveštaju ovog instituta u kompanije za gajeno meso u 2020. uloženo je više od 300 miliona evra.

Očekuju da će ulaganja tek rasti kada ovo meso stigne do polica u trgovinama.

Britanski list navodi da neke studije pokazuju da je 80 odsto ljudi u Velikoj Britaniji i SAD spremno da konzumira meso proizvedeno u laboratorijima, i to naročito mlađa populacija.

Izvor: Politika

Foto: Unsplash


reklama