Posrednici u kalemljenju kajsije

4

Stabla kajsije kalemljenja nisko pri zemlji veoma su osetljiva na zimske promene temperatura. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju posrednike u razmnožavanju kajsije.

Posrednik može biti i sama podloga, što je vrlo često slučaj u praksi s belošljivom, fruškogorskom belom, požegačom i drugim vrstama ili sortama šljive koje stvaraju dobre izdanke. Tada se razvijeni i ožiljeni izdanci direktno okaleme prostim spajanjem sa sortama kajsije iznad 80 cm, a u proleće se iznose u rastilo. Ako je primenjena odgovarajuća nega u toku vegetacije, koren i nadzemni deo se dobro razvijaju do jeseni.

U toku jedne godine mogu se proizvesti sadnice i ako se izdanci u jesen posade u rastilo. Postoji i mogućnost da se izdanci ili neke vrste podloga, koje nemaju dovoljnu visinu za kalemljenje iste godine, posade u rastilo u jesen ili proleće. Nedostatak izdanaka kao podloge ili posrednika je to što imaju plitak koren, koji je osetljiv na sušu i mraz. Iz njih se razvija mnoštvo izdanaka što otežava održavanje voćnjaka. Ako se izdanci blagovremeno ne uklanjaju, smanjuje se rodnost i dugovečnost kajsije.

Što se tiče izbora deblotvorca uočeno je da jedna sorta najbolje rezultate ostvaruje na određenom posredniku, i da isti posrednik nije pogodan za sve sorte kajsije. Tako se došlo do zaključka da posebno dobar uticaj na prinos i zdravstveno stanje sorti kajsija čine sledeći deblotvorci:

– belošljiva i krupna zelena renkloda za sortu mađarska najbolja
– krupna zelena renkloda za sorte kostjuženski i ambrozija
– krupna zelena renkloda za sorte roksana i segedi mamut
– krupna zelena renkloda za sortu cegledi bibor
– stenej i krupna zelena renkloda za novosadske sorte

Izvor: dipl. inž Dejan Jocić, PSSS Jagodina

Foto: Pixabay


reklama