Potpisan ugovor vredan 1,4 milijarde dinara za automatizaciju radarskih centara „Bajša” i „Samoš”

32

U Pokrajinskoj vladi potpisan je ugovor o nabavci opreme za automatizovanje protivgradnih stanica sa pratećim radovima i uslugama na području radarskih centara „Bajša“ i „Samoš“, čija je vrednost gotovo 1,4 milijarde dinara.

Ugovor su potpisali pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i direktor „Trajal korporacije“ Nenad Isailović, a potpisivanju je prisustvovao i direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije prof. dr Jugoslav Nikolić.

Ističući važnost sklopljenog ugovora, kojim je Pokrajinska vlada obezbedila sredstva za početak modernizacije i u ovim radarskim centrima, sekretar Božić je rekao da će na ovaj način, pošto se očekuje da za nedelju dana bude završena i automatizacija 118 lansirnih stanica Radarskog centra „Fruška gora“, na celoj teritoriji Vojvodine biti umnogome smanjen rizik od posledica grada i štete na poljoprivrednim usevima.

– Ovim novim ugovorom počinjemo proces izgradnje novih radarskih centara „Samoš“ i „Bajša“, i sa njihovim završetkom, a rok je trideset meseci, zaokružićemo u potpunosti automatizovani sistem zaštite od grada na teritoriji naše pokrajine. Na ovaj način dobićemo efikasniji sistem i isključićemo mogućnost neblagovremene reakcije ljudskog faktora – istakao je Božić.

On je ukazao na to da, pored subvencija koje Sekretarijat dodeljuje vojvođanskim poljoprivrednicima, za nabavku priključne mehanizacije, opreme za plastenike i navodnjavanje, kao i niza drugih podsticaja, ovo treba da bude još jedan vid podrške poljoprivrednim proizvođačima u cilju postizanja što boljih rezultata.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jugoslav Nikolić istakao je da se uvođenjem automatizovanih lansirnih stanica za odbranu od grada u Republici Srbiji eliminiše faktor strelaca i dobija efikasniji sistem, što predstavlja još jedan vid podrške države poljoprivrednicima.

– Pokrajinska vlada je finansirala 118 lansirnih stanica u okviru Radarskog centra „Fruška gora“, koje su u funkciji ove godine. Zahvaljujući današnjem ugovoru nastavlja se ovaj proces i biće automatizovana još 141 lansirna stanica na području Radarskog centra „Bajša“ i 130 lansirnih stanica na području Radarskog centra „Samoš“. Tako ćemo uskoro imati 389 automatskih lansirnih stanica na području AP Vojvodine – istakao je Nikolić ukazujući na prednosti ovog sistema kojim će šteta u poljoprivredi biti dovedena na najmanju moguću meru.

On je naglasio da je dobar deo ove automatizacije urađen i na drugim područjima u Republici Srbiji, te da će ovaj proces biti nastavljen u skladu sa raspoloživim sredstvima i mogućnostima države.

Direktor „Trajal korporacije“ Nenad Isailović zahvalio se na ukazanom poverenju i rekao da je potpisivanje ovog ugovora nastavak saradnje i potvrda kvaliteta koji je razvila ova korporacija.

Foto: Pokrajinska vlada


reklama