Potpisani ugovori o finansijskom aranžmanu za vetropark „Pupin“

21

Set ugovora za finalizaciju finansijskog aranžmana za izgradnju Vetroparka „Pupin“ sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisan je u hotelu „Hajat“, u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Ministarka je tom prilikom izjavila da je u pitanju drugi od ukupno devet projekata koji su dobili podsticaj na prvim aukcijama za tržišne premije koje su sprovedene prošle godine.

– Aukcije su nama pomogle da ostvarimo dva bitna cilja na putu naše energetske tranzicije, a to su da imamo nove kapacitete iz obnovljivih izvora energije i da proizvedena energija bude po održivim cenama – rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da će sva energija iz vetroparka „Pupin“ biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, a snabdevaće oko 40.000 domaćinstava.

– Naš plan je da za tri godine ukupno u sistemu premije imamo 1.300 novih megavata kapaciteta. U toku ove godine očekujemo pokretanje novih aukcija, nadamo se da će to biti kapacitet od 400 megavata i za solarne i za vetroelektrane – rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, očekuje se da EPS svoj prvi vetropark dobije početkom naredne godine.

Među prisutnima su bili vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i izraelski ambasador Jahel Vilan.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su generalni direktor kompanije „Enlight Renewable Energy“ za Evropu Marko Lipošćak, predsednik Upravnog odbora kompanije „Enlight Renewable Energy“ (putem video poruke) Yair Seroussi i član Izvršnog odbora Erste Banke Srbija Nikola Stamenković.

Potpisani su Ugovor o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti između kompanija „Enlight Renewable Energy“ i EPS-a, Ugovor o kreditiranju između kompanije „Enlight Renewable Energy“, EBRD-ja i Erste Banke, kao i Ugovor o stupanju u projekat između kompanije „Enlight Renewable Energy“, EBRD-ja, Erste Banke i EPS-a.

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja vetroparka „Pupin“ nalazi se u jugozapadnom Banatu na teritoriji opštine Kovačica, između naseljenih mesta Kovačica, Padina i Debeljača.

Planirano je da se vetropark sastoji od 16 vetroturbina, ukupne snage od 94,4 MW.

Planirani broj radnika variraće u zavisnosti od faze izgradnje između 50 i 200 angažovanih radnika različitih profila, a posle puštanja u rad biće angažovano više od 10 stalnozaposlenih radnika.

Investiciona vrednost ovog projekta iznosi oko 100 miliona evra.

Foto: Tanjug


reklama