Potrebe koza za vodom

142

U uzgoju koza, za ostvarivanje visoke proizvodnje, neophodno je osim obezbeđenja kvalitetnog obroka, kozama omogućiti dovoljne količine sveže i čiste vode.

Iako koze lakše podnose žeđ od ostalih preživara, i mogu čak i da prežive sa minimalnim količinama vode iz zelene vegetacije i rose, ipak se ne sme zanemariti njihova potreba za vodom jer nedostatak vode utiče ne samo na proizvodnju, nego i na otpornost i zdravstveno stanje životinja u uzgoju.

Potrebna količina vode po jednom grlu zavisi od brojnih faktora: vrsta i količine obroka, veličina grla, fiziološka faza grla, temperatura vazduha, proizvodni cilj i drugo.

Koze u uslovima normalne temperature i vlažnosti vazduha prosečno piju 3,5 l vode po kg pojedene SM obroka, tj. prosečna dnevna potrošnja vode po grlu iznosi 7-10 litara. Porastom temperature iznad 30°C potreba za vodom se povećava, a padom temperature ispod 5°C smanjuje se i potreba za vodom.

Zato je najsigurnije obezbediti dovoljne količine vode kako bi je životinje uvek mogle konzumirati po volji. Koze nerado piju toplu vodu, ali se mora voditi računa i da im voda nije previše hladna, pogotovu ako se radi o jarićima i visokogravidnim kozama.

Koze su jako osetljive na higijensku ispravnost vode, te im voda uvek mora biti čista, nezaražena i ponuđena iz čistih posuda ili pojilica.

Izvor: dipl. inž. Neđeljko Pipović, PSSS Knjaževac

Foto: Pixabay


reklama