Potrebe pčela za vodom

165

Voda je važan element u rastu i razvoj pčelinjeg društva. Pčele vodu koriste za rastapanje kristala meda, pripremu hrane za leglo, hlađenje košnice, održavanje vlage u leglu. Voda mora da bude zdrava i čista, i uvek dostupna kako bi društva mogla nesmetano da funkcionišu.

Ukoliko nepostoji prirodni resurs (reka, izvor…) voda se mora obezbediti u blizini pčelinjaka, da zadovoljava kvalitet kao i količinu za potreban broj društava. Sudovi koji služe kao rezervoari moraju se održavati i najbitnija je higijena pojila, kao i dovoljno čiste vode. Vodu pčela može uzimati direktno iz posuda gde se postave tanki stiropori ili bilo šta što pluta kako se pčele ne bi davile. Jedan od boljih načina je kapanje na daske postavljene ispod sudova, jer nema uginuća, a rezervoari se ne prljaju.

Postoje razni tipovi pojila, a najbitnije je obezbediti zdravu i veliku količinu vode. Kako se bez vode ne moze održati zdravo i funkcionalno društvo, pojila se moraju postaviti desetak metara ispred pčelinjaka na 1 m visine gde je osunčano od jutra. Kako bi se naučile na pojilo, preporučeno je nekoliko dana premazivati medom mesta za uzimanje vode. Najvažnije je da voda bude zdrava, čista i u dovoljnoj količini koja zavisi od paše, sunčanih dana i brojnosti društava.

Izvor: dipl. inž. Jovan Sušić, PSSS Šabac

Foto: Pixabay, Envato


reklama