Potrebna izmena uredbe kako evrodizel namenjen poljoprivrednicima ne bi završio gde ne bi trebalo

116

Ukoliko ni do 28. januara ove godine nadležni ne izmene Uredbu o ograničenju visina cena derivata nafte, čiji rok tada ističe, i tako reše pitanje buduće prodaje evrodizela za poljoprivrednike po zaštićenoj ceni od 179 dinara za litar, sva je prilika da će to nečinjenje ostaviti prostor za nenamensko korišćenje ovog inače vrlo skupog derivata.

Upravo je iz tih razloga Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) uputilo predlog izmene ove uredbe Ministarstvu poljoprivrede, u koji je „Politika” imala uvid, a u kome se ukazuje na problem koji je nastao zbog načina prodaje evrodizela po ovoj zaštićenoj ceni.

Naime, uredba ne ograničava količinu evrodizela koji po značajno nižoj ceni može da kupi poljoprivredno gazdinstvo, tako da od samog početka ovaj kanal prodaje preko benzinskih pumpi Naftne industrije Srbije nenamenski, suprotno uredbi, koriste i druge kategorije kupaca – auto-prevoznici, mala i srednja preduzeća, taksisti, fizička lica.

Zato se u dopisu predlaže izmena uredbe, i to tako da se uvede evidencija kupovine goriva poljoprivrednih gazdinstava kada količina kupljenog evrodizela dostigne količinu na koju gazdinstvo može da ostvari pravo na refakciju akcize u toku godine. Ono time ujedno iscrpi i pravo za kupovinu goriva po zaštićenoj ceno do 179 dinara (kada je maloprodajna cena veća).

Na ovaj način, stoji dalje u dopisu, ova gazdinstva će biti u potpunosti zaštićena od visokih cena goriva, jer će uz refakciju akcize obezbediti celokupu količinu goriva potrebnu za obradu zemlje u toku jedne godine, po ceni ne većoj od 129 dinara. S druge strane, što je takođe važno, ova mera će znatno smanjiti mogućnost šverca evrodizela od strane drugih korisnika i time smanjiti štetu republičkoj kasi, koja se puni od akciza na gorivo.

U dopisu se posebno naglašava da je u čitavom periodu važenja uredbe maloprodajna cena evrodizela bila veća od 179 dinara, tako da nijedna benzinska stanica nije mogla da ima konkurentnu ponudu ponudi NIS-a, koji je u skladu s uredbom morao da prodaje ovaj derivat. To istovremeno znači da je svim ostalim trgovcima goriva veliki segment ovog tržišta bio praktično nedostupan, što nije fer ako Srbija zvanično ima otvoreno i konkurentno tržište derivata.

Izuzetno, u periodu od samo nekoliko nedelja tokom prošlog leta, kada je razlika između tržišne i zaštićene cene bila od pet od 10 dinara za litar, benzinske pumpe su mogle, na uštrb maloprodajne marže, da ponude poljoprivrednicima ovo gorivo po ceni od 179 dinara za litar.

Od 1. januara zemljoradnici mogu da ostvare pravo na refakciju dela akciza za 100 litara evrodizela po hektaru obradivog zemljišta i najaviše za 100 hektara, što je prema normativu Ministarstva poljoprivrede dovoljno za obradu registrovanog zemljišta u toku jedne godine.

Inače, „Politika” je početkom prošle nedelje poslala resornom ministarstvu pitanje da li će se i šta preduzeti kako bi se predupredilo masovno nenamensko trošenje evrodizela, ali odgovor nije stigao.

Izvor: Politika

Foto: Freepik, Pixabay, Envato


reklama