Povećan izvoz ribe iz BiH

80

Izvoz ribe i ribljih prerađevina u prvih devet meseci prošle godine veći je za od 7,8 odsto u odnosu na isti period u 2019. godini, dok uvoz beleži pad od 10,3 odsto, navodi se u podacima Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izveštaj Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuje i rast izvoza konzervirane ribe od preko 3,5 miliona KM u odnosu na 2019. godinu.

– Obim razmene ribe i ribljih prerađevina u prvih devet meseci 2020. godine iznosio je 89.970.970 KM, od čega je izvoz iznosio 31.334.803 KM, a uvoz 58.636.167 KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 53,4 odsto. Obim razmene ribe i ribljih prerađevina za isti period 2019. godine iznosio je 94.396.561 KM, od čega je udeo izvoza iznosio 29.055.187 KM, a uvoza 65.341.374 KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 44,5 odsto – podaci su iz analize Spoljnotrgovinske komore.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je za „Nezavisne“ da je reč o značajnom uspehu, posebno uzimajući u obzir koliko je prošla godina bila teška za opstanak, a kamoli uspešno poslovanje.

– Tražnja za konzerviranim i drugim trajnijim prehrambenim proizvodima je svuda porasla zbog nesigurnosti snabdevanja, ograničenja kretanja i poslovanja, stvaranja zaliha i zato je odlično što imamo proizvodnju i konzervirane ribe, a ne samo sveže, pa smo ovu priliku mogli iskoristiti – kazao je Gavran.

On dodaje da i u normalnim okolnostima proizvodnja konzervirane ribe ima prednosti zbog trajnosti proizvoda i njegovog lakšeg plasmana na težište.

– Pad uvoza ribe u svakom obliku je takođe načelno pozitivan, ali da bi se potpunije shvatio bilo bi potrebno analizirati njegovu strukturu. Ako je reč o vrstama ribe koju BiH proizvodi ili su direktno konkurentne našima, to je svakako pozitivno. Međutim, ako je reč o nekim drugim vrstama ribe koje ne konkurišu domaćim, pre svega se može objasniti drastičnim padom poslovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, manjom potrošnjom u restoranima i ukupnim padom primanja i životnog standarda, jer je riba relativno skupa u odnosu na neke druge prehrambene proizvode – pojašnjava Gavran.

Prema njegovim rečima, dalji razvoj industrije ribe u BiH, uključujući naprednije postupke obrade – filetiranje, konzerviranje i slično, pomoći će da ovaj pozitivno trend bude nastavljen i u tekućoj i narednim godinama.

Veljko Buđen, vlasnik i direktor „Butrex-ribarstva“ iz Trebinja, ističe da je i ono malo ribnjaka koji se nalaze u RS u jako teškom stanju, te da su podsticaji za proizvodnju koje dobiju od države jako mali.

– Mi ribu izvozimo na tržište Srbije i Crne Gore, jer su ova tržišta ključna za sektor ribarstva RS – kazao je Buđen.

Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona uticala je da se manje ribe prodaju na domaćem tržištu, jer ugostiteljski objekti i restorani nisu imali toliko potrebe za ribom kao ranijih godina.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Pixabay, Facebook


reklama