Povrće odoleva visokim temperaturama

66

U biljnoj proizvodnji povrće najbolje podnosi visoke temperature. Međutim, neophodno je navodnjavanje i puna agrotehnika, izjavio je za Radio Novi Sad profesor Žarko Ilin.

Povrtarska kultura upravo zahteva ovako visoke temperature, ali većina vrsta zahteva obilno navodnjavanje.

– Tehnički minimum vlage za povrtarske kulture je minimum 70 odsto vodnog kapaciteta, a za papriiku, paradajz, krastavac, dinje i lubenice čak i 80 odsto kako ne bi došlo do opadanja prinosa, a pre svega kvaliteta proizvoda povrtarskih prinosa – ističe professor Ilin.

Osim navodnjavanja, važno je da se obezbedi i prihrana, pre svega azotom, zatim kalijumom i kalcijumom koji direktno utiče na smanjenje potrošnje vode.

Profesionalni poroizvođači moraju da obilaze svoje parcele i vode računa o zaštiti, dodao je Ilin. Trenutno je veliki problem pojava lisnih vaši, moljca, tripsa, pa bi trebalo na vreme intervenisati. Toplo vreme je dobro jer nema prouzrokovača bolesti što znači da ćemo imati ekstra kvalitetno povrće.

Poželjno je da budu što veće razlike između dnevnih i noćnih temperatura.

– Neophodno je senčenje kad god je to moguće uraditi kvalitetnom prihranom u pet obroka u toku vegetacije, prihranom azotom kako ne bi došlo do nedostatka lisne mase odnosno do ožegotina, mreže za senčenje ali ne više od 30 odsto – kaže Ilin.

Što se tiče vode, važan je izvor, bolji načini su vodotokovi, a zatim postoje različite tehnike navodnjavanja. Važno je napomenuti da bi trebalo racionalno trošiti vodu.

Takođe je važan i izbor energenata za navodnjavanje koji bi trebalo da bude takav da cena navodnjavanja ne bude viša od 15-50 evrocenti po milimetru dodate vode.

– Celokupna proizvodnja u Srbiji je čak tri puta veća nego što su potrebe stanovništva pa treba podsticati izvoz i deo vraćati proizvođačima kroz subvencije kako bi proizvodnja i dalje napredovala – zaključio je Ilin.

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama