Požari u Amazoniji predstavljaju međunarodnu krizu

17

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da su požari koji gore u Amazoniji, u Brazilu, međunarodna kriza.

On je najavio da će s članovima Grupe 7, najvećih privredno razvijenijih zemalja sveta, predstojećeg vikenda na samitu u Bijaricu razgovarati o ovom vanrednom stanju.

– Naša kuća gori, bukvalno. Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto našeg kiseonika, gore, to je međunarodna kriza. Članovi G7, vidimo se za dva dana da razgovaramo o ovoj hitnoj situaciji – napisao je u četvrtak šef francuske države na Twitteru.

Ta izjava odjek je izjave koju je 2002. godine dao njegov prethodnik Žak Širak o globalnom zagrevanju.

– Naša kuća gori, a mi gledamo na drugu stranu.

Generalni sekretaru UN Antonio Gutereš je u četvrtak rekao da je duboko zabrinut požarima u Amazoniji, posle tvrdnje predsednika Brazila, Žaira Bolsonara da je zbog požara u Amazoniji izbila ekološka psihoza.

Stanje u najvećoj tropskoj šumi na planeti je veoma teško proceniti, ali Nacionalni institut Brazila za svemirska istraživanja (INPE) izvestio je o gotovo 2.500 novih požara za samo 48 sati u toj zemlji.

Po INPE-u, od januara do 21. avgusta u Brazilu je zabeleženo 75.336 šumskih požara, 84 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Po nevladinim organizacijama, 54 odsto tih požara je u Amazoniji.

Čelnici G7 – Francuske, Italije, Japana, Kanade, Nemačke, SAD i Velike Britanije – sastaju se na samitu na temu „Borba protiv nejednakosti“ i radi razmatranja glavnih spoljnopolitičkih pitanja, kao i vanredne situacije s klimom u svetu.

Foto: Free Images


reklama