Pravilan transport pesticida

54

Pesticidi koji nisu adekvatno obezbeđeni u transportu predstavljaju veliku opasnost za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Za poljoprivredne proizvođače u lancu transporta pesticida predstavlja put od poljoprivredne apoteke do sopstvenog skladišta i transport do mesta primene na samoj parceli.

Važne napomene

Nikada ne transportujte hemijska sredstva zajedno sa hranom za životinje i robom široke potrošnje u gepeku ili kabini vozila zbog isparenje i dimova. Transport dobro uvezane i obezbeđene kutije obavite uvek u zadnjem delu vozila (kamion, pik-ap, kombi, furgon) ili na otvorenoj prikolici.

Prilikom transporta u otvorenoj prikolici koristite obavezno i ceradu za pokrivanje koja bi trebalo da spreči kvašenje kartonske ambalaže i rasturanje tereta.

Pri transportu pesticida trebalo bi imati na umu i sladeće:
– Pesticide prevozite sa tehnički ispravnim vozilom
– Ne prevozite predmete sa oštrim ivicama pored ambalaže sa hemijskim sredstvima
– Ne pretovarajte vozilo

Onaj ko transportuje pesticide direktno je odgovoran ukoliko dođe do nekontrolisanog prosipanja.

Pre transporta pesticida uvek pročitajte uslove i mere opreza za transpoprt i skladištenje.

Prilkom transporta uvek imajte priručnu opremu (kofe, lopate i kese ). U posebnoj posudi imajte materijal – zemlju ili pesak. U toku transporta imajte lična zaštitna sredstva i sredstva za dekontaminaciju.

Na kraju posvetite maksimalnu obazrivost u saobraćaju i vaše vozilo vidno obeležite da i ostali učesnici u saobraćaju znaju da prevozite pesticide.

Izvor: dipl. inž. Željko Lazić, PSSS Beograd

Foto: Facebook


reklama