Prečišćavanje vode po izraelskom modelu

1

Jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji su otpadne vode koje se neprečišćene ispuštaju u reke. Neophodno je izgraditi nove pogone i sisteme za prečišćavanje u šta treba uložiti od pet do osam milijardi evra.

Za razliku od Srbije, Izrael je siromašan vodom, ali ima najsavremenije tehnologije za preradu otpadnih voda i morske vode, što im obezbeđuje četiri žetve godišnje.

Set Sigel, autor bestselera Njujork tajmsa „Neka bude vode – izraelska rešenja za svet koji gladuje“, rekao je za RTS da je Izrael doneo odluku da voda bude prioritetno pitanje za celo naše društvo.

– Isto kao što je ulaganje u odbranu, Izrael je investirao da bi imao odličan sistem vodosnabdevanja. Imamo sistem za prečišćavanje otpadnih voda za gotovo svu vodu u zemlji, koristimo je za navodnjavanje u našoj poljoprivredi, 80 odsto vode koju ljudi koriste u domaćinstvima je iz mora.

Možete li nam nešto reći o tretmanu morske vode?

– Izrael je predvodnik u svetu kad je reč o preradi vode još od šezdesetih godina, u vreme kada su svi mislili da je desalinizacija, uklanjanje soli iz morske vode, bila fantazija, naučna fantastika. Tada je Izrael učinio da tehnologija postane prioritet. Osmislili su rešenje i danas Izrael ima najveće kapacitete za desalinizaciju na svetu, koji su takvi da najviše štede energiju.

Kako je Izrael uspeo da obradi 90 odsto otpadnih voda, što je svetski rekord?

– Kada je zemlja još imala dovoljno vode, 1962. godine počelo je da se razmišlja da zemlja jednog dana neće imati dovoljno vode. Nisu tada znali za klimatske promene, jer se one još nisu dogodile. Bili su pametni, počeli su sa planiranjem za one dane kada će moći da koriste svu vodu iz kanalizacije i da je prerađuju sa tako visokim nivoom čistoće, da bi, ako bi to bilo potrebno, mogli da je koriste i za piće. Koriste je za navodnjavanje u poljoprivredi.

Kako prevazići krize vode i nestašice u svetu, kada se suočavamo sa klimatskim promenama, rastućim stanovništvom, rastućim zagađenjem?

– To je najveći problem koji danas imamo, pored klimatskih promena. Moramo da osmislimo način kako da svako tamo gde živi može da ima potrebnu vodu, i za pripremu hrane i za normalan život. Bez toga imaćemo ljude širom sveta, ogroman broj izbeglica. Tehnologija kojom je Izrael ovladao je model za današnji svet, a to je da se koristi sistem navodnjavanja kakav mi imamo za poljoprivredu, da koristite morsku vodu kao izvor sveže vode za stanovništvo.

Izrael je pomogao mnogim zemljama svojim sistemima za prečišćavanje otpadnih voda…

– Izrael je među onim zemljama koje prerađuju ne samo otpadnu vodu, već i svežu vodu. Mi smo supersila u domenu vode i veoma smo velikodušni kada je reč o tome da prenosimo naše stečeno znanje i to zemljama koje su veoma daleko od nas, na primer u Južnoj Americi, Aziji, ali i našim susedima. Na primer, Palestinci koriste 60 odsto takve vode iz Izraela u svojim domaćinstvima na Zapadnoj obali, a samo 10 odsto je iz pojasa Gaze.

Srbija prerađuje manje od 10 odsto otpadnih voda i treba da izgradi više od 350 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Imate li neki savet za Srbiju?

– Čak i putovanje od hiljadu milja počinje sa jednim korakom, pa je stoga ovo izazov sa kojim ćemo morati da se suočimo za dan, dva, za godinu dana, to je generacijski izazov. Biće potrebno 10, 15 možda 20 godina da se reši problem. Kada je reč o tome kako to platiti, to je skupo. Morate da znate da kapaciteti za preradu otpadnih voda traju pet decenija, pa ne morate da platite sve u jednom trenutku, možete da pozajmite iz celog sveta i da onda otplaćujete u veoma dugom vremenskom periodu. Bitno je da građani imaju dovoljno znanja o vodi i koliko je ona bitna za zdravlje.

Izvor: RTS

Foto: Free Images


reklama