Prednosti primene organskog đubriva u voćarskoj proizvodnji

21

Korišćenje organskih đubriva u voćarskoj proizvodnji pruža niz prednosti koje su od suštinskog značaja za zdrav rast voćnih stabala, kvalitetan rod i očuvanje plodnosti zemljišta.

Organska đubriva imaju osobinu da postepeno otpuštaju hranljive materije čime se obezbeđuje dugotrajan izvor hraniva tokom celog vegetacionog perioda, što dovodi do uravnoteženog rasta i razvoja stabala, stabilnijeg prinosa i povećanja otpornosti biljaka na patogene organizme i štetočine. Organska đubriva primenjena u razumnim dozama nemaju negativan uticaj na biljke kao što se to dešava u slučaju primene mineralnih đubriva kada se usled nestručne primene može desiti da dođe do oštećenja korenovog sistema.

Jedna od bitnih prednosti primene organskih đubriva je njihov uticaj na povećanje sadržaja humusa u zemljištu koji je glavni „krivac“ za poboljšanje strukture zemljišta, povećanje sposobnosti zadržavanja vode i olakšan razvoj korena biljke. To je od suštinskog značaja za voćnjake jer pomaže u prevazilaženju problema vezanih za sušu i omogućava bolje iskorišćavanje vode iz zemljišta.

Upotrebom organskih đubriva podstiče se aktivnost korisnih mikroorganizama u zemljištu koji svojim radom razgrađuju organski materijal, pretvarajući ga u hranljive supstance koje biljke lakše usvajaju. Time se poboljšava ukupna biološka aktivnost zemljišta i doprinosi očuvanju ekosistema voćnjaka.

Na kraju možemo da zaključimo da đubrenje voćnih stabala organskim đubrivima predstavlja održiv i efikasan pristup voćarskoj proizvodnji. Ova praksa ne samo da unapređuje plodnost zemljišta, već i doprinosi zaštiti životne sredine i proizvodnji zdravijih i ukusnijih plodova.

Izvor: dipl. inž. Momir Nedić, PSSS Kruševac

Foto: Agro TV, Freepik


reklama