Predstavljanje priručnika „Zelena rešenja – Vodič za održive stambene zajednice u Novom Sadu“

25

U Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu, Vojvode Putnika 1, u četvrtak, 11. aprila 2024. godine sa početkom u 18 časova, biće održano predstavljanje priručnika Zelena rešenja.

Pokret gorana Novog Sada uz podršku Organizacije za bezbednost i saradnju OEBS objavio je priručnik „Zelena rešenja – Vodič za održive stambene zajednice u Novom Sadu“. U pripremi priručnika su učestvovali naučni saradnici sa Novosadskog univerziteta i stručnjaci iz različitih oblasti održivog razvoja.

O priručniku će govoriti autori:
* dr Dragan Milošević – Univerzitet u Vageningenu, Holandija
* dr Jordana Ninkov – Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
* dr Luka Bajić – Pokret gorana Novog Sada
* dr Bane Popadić – Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad

Priručnik sadrži korisna rešenja i savete za građane, upravnike stambenih zajednica, arhitekte, građevinske inženjere i urbane planere, o tome kako da život u zajedničkom stanovanju učinimo zdravijim i komfornijim primenjujući principe urbanog dizajna osetljivog na klimu. Uključuje preporuke za racionalnu potrošnju energije i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ukazuje na važnost zaštite zemljišta – moćnog toplotnog izolatora i rezervoara vode, nudi rešenja inspirisana prirodom, kao što su zeleni zidovi i krovovi koji mogu sniziti gradsku temperaturu, a ujedno filtriraju vazduh, poboljšavaju mikroklimu u okolini zgrade i unapređuju zdravlje stanara.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte Dušicu Milenković na broj telefona 060/016-09-02.

Foto: Envato, Pokret gorana Novog Sada


reklama